Followers

Wednesday, February 8, 2012

Kek Batik Arora

Kek  Batik  Arora

bahan2: 
 250 g mentega
 100 gram gula castor
 1/2 cawan susu pekat manis
 250 g tepung gandum
 6 biji telur
 2 sudu teh baking powder
 5 jenis pewarna dan perisa 
 cara: 
 pukul mentega + gula sampai kembang memutih
 masukkan susu pekat manis
 pukul sebati
 masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
 ayak tepung + baking powder
 masukkan kedalam adunan
 pukul lagi sampai adunan sebati
  bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
 warnakan + perisakan ikut kesukaan
 sediakan loyang...
 tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
 (setiap tompok 1 senduk)
 bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam 
Have A Nice Day!!
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,


                                          

33 comments:

  1. pewittttt colorful betul la kek batik ni yummy
    kat sini pewarna x der byk cuma ada merah,ijau & kuning jer kena mix la if nak buat byk color mcm ni .....nnt ayu salin recipe teringin nak buat gak sure kids suka sebab meriah sgt colornyer @_@

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum abg ady...
    waaah cunnya kek nie abg ady... warna yg sgt menarik...nampak sgt sedap tu...

    ReplyDelete
  3. Pagi Ady.. cantik kek batik nya,ambil 2 keping yah mau rasa buat bf pagi ini.. :D

    ReplyDelete
  4. asslm...
    wah mmg mengancam la kek ni...berwarna warni...nmpk sedap sgt..

    ReplyDelete
  5. kaler kek yg ceria....kak cek sukkaaaa.....

    ReplyDelete
  6. assalam
    salam singgah

    kek batik arora secantik namanya...

    ReplyDelete
  7. Assalam Ady....waaah cepatnya jangkit kat dia...akak pun dah bookmark dari dapur deNuanza kelmarin, tp belum sempat lgk nak buat...dah sampai ke dapur Ady...mesti byk lagi tuh...nampak sungguh moiiissttt dan sedap....bg akak 3 potong bole ke..? Arghh x tahan, mesti kena buat gak...

    ReplyDelete
  8. Salam...Amboiiiii kalerfullllnya kek Ady....strukturnya pun gebusssss....mesti sedap ni gandingkan ngan kopi panas buat minum petang

    ReplyDelete
  9. As'salam Ady

    Haaa...macam kaler pelangi dah kek batik Ady ni. Jap... nak hulur piring nak merasa juga ni kek batik aroma ni :)

    ReplyDelete
  10. salam ady, cantiknya kek ni!

    ReplyDelete
  11. Salam Ady akak baru aje selesai akar kek ni..nanti tunggu resultnya suspen nak potongnya anyway thanks for sharing

    ReplyDelete
  12. Aslmkum Ady.wah menarik keknya ceria....berbatik2 ....

    ReplyDelete
  13. Salam Ady,cantek sangat kaler kek batik arora tu..gue dah jatuh hati ngan corak kek tu...tentu sedap sangat..bahan2 dia pun senang jer..nanti nak try gak..

    ReplyDelete
  14. salam...da boom betul la kaler kek nie....meriah...nampak sedap je....

    ReplyDelete
  15. ady..nama kek ni mesti sesedap rasanya....saya suka kalau kek butter cam gini letak susu..memang terasa moist je bila makan...

    ReplyDelete
  16. dah masuk list dah resepi ni..simple je bahan2nya kan?..ada lagi tak tu ady?..minta sepiring..hehe

    ReplyDelete
  17. salam ady...fuhhh meriahnya kaler dia, menarik...akk salin dulu yer, nnt senang2 blh buat..thnx yer ady

    ReplyDelete
  18. Salam Ady
    Cantik betul kek ni. The colors are so bright and cheery!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Ady,
    wowwwww menariknya nama kek dan warnanya...ceria dan tentunya sedapkan..leh cuba ni..tq Ady berkongsi resepi...

    ReplyDelete
  20. Salam Abg Ady,
    wow...wow..wow..amat menarik warna2 dalam kek ni..kena cuba ni..siti mmg pantang tengok kek...pantang jumpa..masuk list ya..tq

    ReplyDelete
  21. Salam abg ady!!! salam rinduuuuuuu dgn masakan abg ady :D kek ni kan kita dah berkenan sejak abg ady post kat FB, tunggu kita rajin byk2 sikit, ni rajinnyer cuma sikit takut tak jadi kek :D hihihi... Mekaseh dtg singgah ya, takde bwk buah tgn pun dtg sini, dtg umah org sume tgn kosong jerrr dgn perut kosong jer niii :D

    ReplyDelete
  22. nice cake, nice colour n a very nice pictures!thumbs up

    ReplyDelete
  23. Walaaaa... Ady ni kalau hidang time raya kat Swk ni, mmg tak cukup sebiji tau.

    ReplyDelete
  24. Hai Ady,
    Cantiknya kek diaaaa... Ceria kaler2 kek ni. Rajin ady..

    ReplyDelete
  25. ady.. lama btol xsggh sini.. mengancam btol kek tuh..

    ReplyDelete
  26. assalam ady,
    wah ramai juga yang telah mencuba recipe cake ni bila nampak kat dapur ady ya..akak pun nak masuk list lah juga...cantik warnanya tu ady..very ceria gitu..

    ReplyDelete
  27. salam ady...
    saya dah try wat kek ni,anak2 suka!kaler dia meriah sesgt..!!

    ReplyDelete
  28. as-salam bro ady..wahh kek nih tgh glemer skrg kan..

    ReplyDelete
  29. Salam brother Ady, very-very colourful. Kombinasi warna yang anggun dan ceria. Kanak-kanak pasti tertarik. Thanx be my follower at sajian dapur bonda. Akak dah follow Ady.

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box