NAMA RESEPI : UDANG TIGA RASA
2 biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
1 biji Lada Benggala Merah (Dipotong dadu)
1 biji Lada Benggala Hijau (Dipotong dadu)
2 cm Halia (Dihiris)
1 camca besar Cili Boh
1 camca besar Pes Tomyam
3 camca besar Sos Tiram
2 helai Daun Limau Purut (Dimayang)
1 helai Daun Kunyit (Dimayang)
4 camca besar Sos Tomato
6 sudu besar Sos Cili
125ml Air
Garam dan Gula secukup rasa
2 biji limau -ambil airnye
2 biji limau -ambil airnye
1. Panaskan minyak,masukkan bawang putih,halia, kacau sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh, pes tomyam, sos tiram dan sedikit air. Kacau rata
3. Masukkan bawang besar, udang, daun limau, daun kunyit dan kacau hingga udang
bertukar warna merah.
5. Akhir sekali masukkan air limau, garam dan gula secukup rasa.
6. Hiaskan dengan daun ketumbar dan hidangkan.
abg ady,sedapnya nmpk udang ni.mkn dgn nasi panas2, sedap kan
ReplyDeleteHem...best...akak baru aje buat siakap 3 rasa...yang udang ni belum try lagi insyallah boleh masuk list.
ReplyDeleteSalam Abg Ady,
ReplyDeletekecur la tengok udang tu..lebih terangkat makan dengan nasi panas2..wa...boleh makan sampai 2 pinggan nasi ni...
Wallaaaa..makan dengan nasi panas2 memang nak bertambah-tambah nasi jer..
ReplyDeleteasslm bro Ady...
ReplyDeletewah lama menyepi...sekali kuar perghhh xtahan dibuatnya tgk udang 3rasa tu...QH nk amik yer resepi ni...
salam bro ady..
ReplyDeletemakan dgn nasi panas..meletooppp..sedapnyaaa.:)
salam ady..
ReplyDeletesedapnya udang tu.
Hadoiii..ngga kuat lihat udang nya yang menggoda itu.. nyam..nyam
ReplyDeleteAssalam Ady ermmm sedap nampak udang 3 rasa Ady ni...=)
ReplyDeletetersusun rapi udang menanti untuk disantap..cantek elok je susunannya brother Ady..
ReplyDeleteas-salam broo..
ReplyDeletewahhhh udang2 tu siap beratur lagi kan..nampk sedappp..
Salam Ady, Kak Noor ingat ikan sahaja masak 3 rasa. Tak pernah pun masak udang 3 rasa ni. Kalau tengokkan resepi, memang sedap! Udang ada dalam peti ais tu. Bolehlah Kak Noor try resepi Ady ni. Kalau kita goreng udang dulu ok ke?
ReplyDelete