Seri Muka Kacang Merah
500g pulut, rendam 30 minit
400ml santan cair
1 camca the garam
150g tepung gandum
2 tbs tepung jagung
100g kacang merah- direbus dan dikisar bersama 100ml air
500ml santan pekat
4 biji telur
200g gula
½ camca teh the vanilla
½ camca the garam
1. Satukan kesemua bahan2 untuk lapisan atas dan kacau menggunakan wisk hingga sebati dan rata. Tapis adunan dan masak diatas api hingga naik wap .Tuang adunan diatas pulut tadi. Kukus 1 jam atas air mendidih. Gunakan api sederhana. Balut penutup kukusan utk mengelakkan air jatuh atas permukaan kuih.
Enjoy ..Have a fun Weekend Everyone & Thanks for stopping by !
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
salam ady, perggghhh mengancam tu kuih serimuka kacang merah, akk belum pernah rasa lg kuih ni, mintak sepiring boleh, nak rasa je....ihihihihhii
ReplyDeletesalam abg ady...usahkan kata nak try buat, tengok pun tak pernah apatah lagi merasa. nampak gaya kene buat sendiri jugak baru boleh merasa ni.
ReplyDeleteSalam Abg Ady,
ReplyDeletesedapnya..suka makan tapi pemalas nak buat...anak2 kurang sikit kuih mcm ni tapi umi dia, seloyang pun abis..hehe
WAH ...BEGITU MENGIURKAN ... LAMA TAK BUAT... (PSTT: NAK TANYA.. ADY TU ABG KE AKAK)... SBB SYA JADI KOMPIUS SEKEJAP ...
ReplyDeleteas-salam
Deleteabg tu abang....
Assalam abg ady...saya kena panggil pangkat abg patutnya ni..:) sedapnya tgk kuih seri muka ni..memang terliur la..:)
DeleteKreatif. Saya suka pinggan tu...
ReplyDeleteWah, tunggu.... Along pun nak buat! TQ Ady!
ReplyDeletesalam bro ady
ReplyDeleteminat kt pinggan tu jgk..nak cari kat mana yer..nk try talam kacang merah pulak..mesti sedap kan:)
Assalamualaikum Ady..wahh sedap nampak talam serimuka kacang merah ...Ady ni..InsyaAllah nnti kak UJ nak resepi ek.....=)
ReplyDeleteAssalam Ady,
ReplyDeletewow ternga nga akak tengok kuih ady ni..
cantik sekata aje atasnya tu..
sedap namapknya tu ady oi!!
wah sedapnya tgk kuih seri muka kacang merah tu...kreatifff...suka...simpan dlu yer resepi ni...
ReplyDeleteSukanya tengok kuih serimuka kacang merah... cantik kejadiannya! 3 potong belum tentu kak Amie puas makan nih... he he hehh
ReplyDeleteSalam Ady...
ReplyDeletenie mama dtg lagi nk septg kuih serimuka kcg merah :P
Waw...lemak manis rasanya..hehe..macam dah rasa la pulak..cantiknya seri muka kcgmerah tu..berseri-seri..
ReplyDeleteHi, can you kindly write this recipe for me in English. thanks. Emily. my email address: shwema1@gmail.com.
ReplyDeleteSalam Adyyyyy.....
ReplyDeletewahh berseri2 Ady ye..ha..ha..ada simpan x sikit?
orang datang dari jauh nie...
assalam Ady
ReplyDeleterajinnya wat serimuka
tak penah makan lg ni mesti sedapkan,
mesti sedap punya, sy ada pernah imagine kan serimuka kacang merah, hari ni dah muncul...teruja nk rasa..
ReplyDeleteaslmkum ady.. msti sedap bila ada rasa kacang merah..klau kt umah akk kene buat separuh jer pulutnya.. anak2 selalu buang kt part pulut tu..gitu lah ragam anak2 akk..
ReplyDeleteMcm tak percaya je Ady yg buat ni....
ReplyDeleteCantik, kemas, menarik tertarik, dah lama tak menyerikan muka akak dgn serimuka. Malas betul nak buat tp tengok Ady punya, fuhh....teringin la pulak.
hmmm..pasti enak yah. melly suka makan serimuka tapi belum pernah buat sendiri.. hehe
ReplyDeleteHmmmm... unik betul kuih ni... Nak jugak mencuba...:)
ReplyDeleteUniknya talam ni...sesuai bagi penggemar2 kacang merah
ReplyDelete