Kuih Koci
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool AND it's illegal!!
a) inti
kelapa
parut-jangan yang tua sangat.nanti bila makan terasa kasar pada tekak
gula merah
sedikit gula
pasir
air secukupnya
daun pandan
b) doh
tepung pulut
air garam
air
secukupnya
c) daun
pisang secukupnya yang telah terlebih dahulu dilayur
seketika di atas api
1. untuk
membuat inti, campurkan semua bahan tadi dan masak hingga sebati.setelah agak
pekat, angkat dan sejukkan seketika.
2.
kemudian,bentukkan ia bulat-bulat untuk dimasukkan ke dalam doh nanti
3. sementara
itu,bancuh tepung pulut dengan sebati dan leperkannya di atas daun
pisang-terlebih dahulu daun pisang tersebut disapukan dengan minyak masak
sedikit supaya
kuih tidak
melekat nanti apabila dibuka.
4. masukkan
inti tadi dalam tepung tersebut dan bungkuslah seperti rupa kuih
koci.lakukan hingga selesai.
5. panaskan
air untuk mengukus dan bila mendidih bolehlah dikukus kuih tadi
dalam 10-15 minit sahaja.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
lamanya tak jengah kesini....cantiknya kuih...rajin masukkan dlm acuan....kalau saya tau nak cepat je bungkuskan...hihihi
ReplyDeletecantik dan cute idea nie bila daun pisang tak ada ...terim kasih nanti akak boleh cuba.
ReplyDeletewah ady kreatif sungguh..cantik jer kuih koci klu dikukus dlm acuan..salah satu kuih peberet uj ni..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady...cantik betul kuih koci di masukkan ke dalam acuan gitu. Ni 1st time tengok. Terbaik! :)
ReplyDeletealahai la bila la angin rajin nak mai buat kuih koci ni ... tapi cantik kuih koci dalam acuan tu
ReplyDelete