Puding Jagung
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword
Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make
this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's
not cool AND it's illegal!!
Bahan-bahan:
80 gm tepung kastard
200 ml buttermilk
418g jagung berkrim
1½ sudu besar serbuk agar-agar
400 ml Santan
300 ml air
100 gm gula pasir
Garam
Sedikit pewarna kuning
Cara membuat:
1. Larutkan tepung kastard dengan sedikit
buttermilk
.
Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masukkan baki
buttermilk
, jagung, serbuk agar-agar,
santan, air, gula , garam dan pewarna kuning.
3. Kacau atas api perlahan hingga pekat.
4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan
(b,asahkan dulu) dan biar keras.
5. Simpan di dalam peti sejuk sebelum disajikan.
*****Happy weekend*******
sedapnya puding n nice color.. best makan cuaca panas2 ni..sejuk jer tekak,,, dah lama tak memuding
ReplyDeleteAdyyyyy.... sedapnyaaa.... nk ckit!
ReplyDeletePergh...menggoda betul...tengok gambar pun dah terliur. Thanks Ady, sudi sharing :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady..sedapnya ady...sejuk jer tekak ditambah lagi dgn rasa lemak2 kustard tu....
ReplyDeletebro ady mmg rajin..zila aritu pun ada buat..sbb teringin nk makan..tu yg godeh2 jgk..he hehe..cantik pulak bila masuk acu mcmne kan..
ReplyDelete