Kuih Lompang
Pandan
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
Bahan-bahannya:
1 1/2 cawan
tepung beras.
3/4 cawan
gula halus.
2 cawan air.
45 helai daun
pandan.(gunakan anak2 pandan..tak ada blh letak paste pandan)
1 tsp air
kapur.
1 tbsp tepung
jagung.
Kelapa parut
putih.
Secubit
garam.
Cara-caranya:
Kisar daun pandan dengan 2 cawan air.Tapis.
Satukan air
pandan,tepung beras,gula,tepung jagung
dan air kapur.Kacau sehuingga sebati.tapis.
Panaskan
pengukus dan kukus acuan lompang sekejap.Jangan lupa sapukan acuan dengan
sedikit minyak masak agar senang untuk keluarkan kuih nanti.
Masukkan
adunan ke dalam jag dan tuangkan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.
Kukus selama
15-20 minit sehingga "lesung pipit" terbentuk
Sejukkan kuih
sebelum keluarkan dari acuan.
Kukus kelapa
parut sekejap dan gaulkan dengan sedikit garam.
Hidang kuih
lompang dengan kelapa parut.
lama dah tak makan kueh lompang ni.. dulu mak selalu buat.. sekarang ni nak cari pun dah susah nak dapat.. nyesal tak belajar dengan mak.. huhu..
ReplyDelete