Lepat Kacang
Daun Pisang.
NOTE : All images are the property of Ady
Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited.
Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS(
Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
tak ada keja ..kemas2 kat dapur npk
pulut dan kacang black-eyed bean..bestkan
kalau buat lepat.tapi daun janur tak ada hanya daun pisang yg ada kat umah …so
guna jelah daun pisang tu untuk buat lepat kacang…senang je nak buat lepat kacang
daun pisang ni.. untuk membuat lepat pertama kali sediakan daun
pisang . Gunakan lap kering untuk membersihkannya. Potong dengan ukuran kurang
lebih 30 x 20 cm.( suka2 hatilah nak mcm mana ukuran). Sediakan lidi untuk
menyemat. - Ambil 2 lembar daun pisang dan buat gulungan serupa bentuk silinder. Semat satu ujung daun menggunakan lidi. -
Masukkan pulut dalam gulungan daun pisang sampai penuh gulungan kemudian semat ujung yang lain
menggunakan lidi. kalau tak nak blh ikat kedua2 hujungnye dgn tali…
Bahan2..
*500g beras pulut
*250g kacang black eyed bean - di remdam dahulu 6 jam
*250g kelapa parut muda- yg putih je..
*garam
daun pisang
gaul kesemua * bahan2..dan masukkan
beras pulut ke dalam daun pisang yg dah di gulung tadi dan blh di rebus...
assalam addy, adusss terliur nya akak tengok ni, akak tersangat fav kacang alahai meleleh dah air tekak ni kalau dapat sepotong mmg hilang kempunan heeee masuk list dulu nanti akak nak try lah
ReplyDeleteAssalam.
ReplyDeleteIn first time akak dgr lepat kacang, nampak Sgt sedap, pekena pulak dgn serunding, fuhhh, rasa mcm esok nak raya, hehehe. Mcm mkn ketupat pun ada, mcm mkn lemang pun ada. Ada mass, in sha Allah nak try.