Pau Kacang Hijau
Resepi: Citarasawan
Bahan-bahan:
300gm tepung pau
1 1/2 sudu teh yis segera
1 sudu teh baking powder
35gm gula kaster
20gm susu tepung
25gm shortening
140ml air
1/4 sudu teh garam
pewarna hijau / pandan emulco
Inti Kacang:
100gm kacang hijau tanpa kulit - direndam 2 jam
50gm gula kaster
1/4 sudu teh garam
100ml air / santan
Cara-cara :
1. Inti : Kukus kacang hijau selama 25 minit sehingga kembang. Masukkan ke dalam pengisar (food processor) bersama gula, garam dan air. Kisar sebentar biarkan kacang sedikit kasar. Kemudian masak sambil dikacau perlahan sehingga adunan tidak melekat di periuk. Biarkan sejuk dan bulatkan inti.
2. Doh Pau : Satukan tepung gandum, yis, susu tepung, baking powder dan gula, gaul rata. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut. Masukkan shortening dan garam. Uli hingga sebati dan tidak melekat di mangkuk adunan.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian, satu bahagian asal dan satu lagi di campur dengan pewarna hijau atau pandan emulco. Uli adunan hijau hingga warnanya sebati.
4. Canai kedua-dua doh berasingan. Lekatkan adunan hijau dengan sedikit air di atas adunan asal dan canai keduanya. Kemudian gulung dan potong kepada 6-8 bahagian. Leperkan adunan, masukkan inti kacang di tengahnya dan bulatkan.
5. Letakkan diatas kertas / daun pisang, biarkan selama 35 minit sehingga kembang.
6. Panaskan pengukus dan kukus selama 7-10 minit dengan api sederhana.
Yours Sincerely
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
Ady
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeletelama Ady tk update blog ya?? Kak Nur dh nak off line sekali ternampak ada org tunjuk pau kacang hijau...terus lari cepat2 kesini...hehe...
Wah sedap nie kalau dpt rasa seketul...pekena ngan nescafe secawan bertambah pula angin sepoi2 disini bertambah terlena kak nur...mcm nk terlelap nie!!
sedapnya kalau dpt mkn pau ptg2 cam nih...tadi k.iza ingat pun nak buat kue pau gak..last2 tak jadi. gebu nmpknya pau tu...
ReplyDeletesalam Ady..
ReplyDeleteAlamak.. menyelerakan betul..lah!!
Salam,
ReplyDeleteWa...blog dah berwajah baru la..makin menarik dan tertarik la abg ady..pau tu pun posing cantik je...cantik corak dia, umi buat tak berapa jadi coraknya..hehe kena belajar dgn abg ady nampaknya..
cantiknya kuih pau ni berbelang hijau yg menawan..:)
ReplyDeletewah cantiknya pau hijau ni..kaler dia buat kita rasa terliur..simpan resepi dulu lah ady..rakyat jelata belum ada di rumah..:)
ReplyDeletesalam ady - cantik pau ni dan sure sedap juga
ReplyDeleteassalamualaikum..
ReplyDeletebaru je habiskan stok tepung pau. ala..sayang pulak, sebab smlm saya buat pau juga. tapi kalau dapat buat pau warne2 cam ni lagi best,..tq kongsi resepi. masuk list
Assalam ady, cantik pau ni dibuat spiral gitu warnanya..akak dah lama tak mengepau..hubby & mak akak suka pau kacang merah..bolehlah lain kali buat macam ady ni..
ReplyDeleteWah...dasyat dan hebat..swirl..swirl lagi...
ReplyDeleteady..rajinnya buat inti...saya paling malas nak buat inti..tapi makan pau suka...hehehhe..cantiknya pau..berbelang2..rajin betul...:)
ReplyDeletetu dia.... pau kacang hijau yang cantik mengancam! lawanya...
ReplyDeleteWoW...cantiknya pau....kaler2 hijau lagi...bestnya...:)
ReplyDelete