Apam Marble
Tepung Gandum
Ramuan :-
Ramuan :-
- 400 gm
tepung gandum
- 600 ml air
- 1 cawan
gula
- 6 gm
mauripan
- 1/2 biji
kelapa parut ambil putih sahaja
- 1/2 sudu
kecil garam
- pewarna
Cara-Cara
Penyediaan :-
- Bancuh
mauripan dan 1 sudu makan gula dengan air suam, biarkan ianya kembang.
- Tepung
gandum dan gula dijadikan satu gaul rata.
- Tuangkan
air sedikit demi sedikit hingga habis, kemudian masukkan ibu roti yang
mengembang tadi dan gaul hingga sebati. Bahagi adunan kepada 2
bahagian…masukkan pewarna(yg kita suka)..
- Lenserkan loyang dengan minyak masak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.(buat seperti kek marble)
- Biarkan
adunan mengembang barulah dikukus.
- Kukusan
hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
- Bila sejuk
potong dan dihidangkan bersama dengan kelapa parut.
Rajinnyaaaaaaaaaaaa...macam-macam resepi kuih apam dah dimasak...beruntung isteri dan anak...
ReplyDeleteMudah resepinyee kene cube nihh
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady....masyaAllah, menarik sekali apam tu jadinya dapat ke tangan kreatif mcm Ady...terasa lg sedap dan gebuss nampaknya...Harus cuba la nnt...tqqq share ya Ady... Salam Maal Hijrah utk Ady... ( *harap belum terlambat ucapan ni.. *__* )
ReplyDeletekreatifnya Ady.. kenapa tak potong dan hantar ke seberang tambak ni.. hihi
ReplyDeletesedapnyer...Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…
ReplyDeleteAssalamualaikum salah satu kuih kegemaran k.umie nih...lama x buat nmpk ady buat teruja nak buat...=)
ReplyDeleteCantiknya apam ni...
ReplyDeletesemakin teruja nak buat apam.. asyik tayang apam je ni hihi
ReplyDeletesalaam ady. cantik corak apam ni mcm batik.
ReplyDeletemengancam...!!!
ReplyDelete