Followers

Wednesday, July 6, 2011

Rendang Ikan

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

Rendang Ikan
Bhn²

800 gm ikan [ ady gunakan ikan tenggiri ]

2 helai daun kunyit _ d mayang

4 helai daun limau purut _ d mayang

4 keping asam keping / gelugur

1 paket serbuk santan + 300 ml air _ guna santan cair pun boleh

4 tbsp kerisik

Serbuk kunyit

Garam

Gula

Minyak untuk menggoreng

Bhn² Kisar

3 batang serai

1 cm lengkuas

2 cm halia

2 cm kunyit

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

10 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh tambah yer )

Cara²

Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.. Perap selama 30 minit.

Panaskan minyak d dalam kuali.. Goreng ikan d dalam minyak yang dalam sehingga masak kekuningan tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.

Kemudian.. d dalam periuk yang lain.. masukkan santan, bhn² kisar, kerisik, daun kunyit, daun limau purut dan asam keping. Masak sehingga mendidih.

Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.

Masukkan ikan goreng dan masak sehingga kuahnya pekat.

Tutupkan api dan hidang. Taburkan sedikit hirisan daun kunyit.Yours sincerely,

Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes

12 comments:

  1. Salam Ady....

    Wah! rumah Ady dah bertukar wajah....cantik....
    ada rendang ikan la pulak...sedapnya...kak cek tak pernah masak menu cam ni...boleh jugak cuba nanti...:)

    ReplyDelete
  2. Assalam ady,
    akak tadi nampak juga ikan rendang ni..nak masuk sini asik terlepas aje..heheh..ikan rendang belum pernah cuba..ady gunakan ikan apa tu ya?..

    ReplyDelete
  3. As'salam Ady

    selalunya kak ct buat rendang daging or ayam. yang lain dari tu tak pernah buat lagi. tapi yang ikan ni nampak lagi sedap. tak payah nak tunggu lama2 dok nak masakkan. Guna ikan tongkol sedap tak ady..?

    ReplyDelete
  4. - tq follow

    - i follow back

    - rajin nyer masak...:)

    ReplyDelete
  5. These are sinks created from a mixture of two distinctive substances to make a extremely sturdy material. Generally, Acrylic and fiberglass aren’t a very great mixture since they tend to effortlessly absorb stains and as time passes, lose the glossy finish.

    ReplyDelete
  6. selamat petang ady,..

    tu dia.. rendang ikan..
    kena save in draf..
    wajib cuba..
    thanks syer resepi ya

    ReplyDelete
  7. Salam abg ady! waaahh! satu kelainan guna ikan buat rendang! ha ar lah ikan apa abg guna eak? guna fillet ke atau campak sekor2 gitu? hihihi... sedap pulak nmpk guna ikan drpd ayam n daging asyik2 dagingg jer kan sesekali tukar benda yg berkhasiat pulak :D

    ReplyDelete
  8. assalam ady..kalau ikan tu dah digoreng dulu maksudnya takdela ikan tu hancur2 kan? hmmm...resepi bijak ni...1stime tengok resepi rendang ikan.

    ReplyDelete
  9. Salam Ady..
    Ady..sebenarnya akak malu dengan Ady..pandai masak..lepas tu nampak sedappp sangat...terliur akak bila buka blog Ady..he..he..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum abg ady...
    terima kasih kerana mencuba resipi nie.. diana harap abg ady suka... :)

    ReplyDelete
  11. menarik rendang ikan ni....sungguh menyelerakan:)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum ady - menarik rendang ikan. selalu ayam/daging/kerang ..

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box