Followers

Monday, September 26, 2011

Kek Pisang Gebu


Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes


Kek Pisang Gebu

RESEPI: http://www.jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu

Bahan2:

2 cwn tepung gandum

1 s/k baking powder

1 s/k soda bikarbonat

1 cawan gula

3 biji pisang yang telak dilenyek

1/2 cawan minyak masak

esen vanila

2 biji telur



caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.


3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Yours sincerely,
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

16 comments:

  1. Assalamualaikum Ady,

    Good morning to you!! Wah ini salah satu kek yg menjadi kegemaran kak nur...cantik aje kek pisang nie..kalau kak nur bake this cake nanti yg balun kak nur jugak,org kat rumah tk suka...mkn sikit2 aje...tak pa kak nur nk sepotong kek dari rumah Ady ini boleh kan?? Heehee...

    psstt: resepi babat nanti kak nur kongsi apabila dh terjumpa bukuresepi tu...nk beraya dh terlupa mana diletak....betapa akak mu dh tua benor!!Hahaha.

    ReplyDelete
  2. baru je beli pisang sesikat semalam. mcm nak kene buat kek pisang jugak ni..

    ReplyDelete
  3. tgk kek ni pun mmg nmpk gebu.kena try jugak resepi ni

    ReplyDelete
  4. nampak mabeles le sangat. Banyaknya kek yang kena buat ni.

    ReplyDelete
  5. salam Ady..saya pernah buat 2 kali rsp Ros ni..cuma tak sempat masuk blog sbb bawak balik kg..hehe..mmg sedap & gebu kan..

    ReplyDelete
  6. - nampak btol kegebuan nyer...sedap sudahlah tentu...bagi sikit...hehe

    ReplyDelete
  7. nampak sedap lah ady. bundo nak terai buat jugak nanti ni...tk

    ReplyDelete
  8. salam. Kek pisang mmg kena bakar ye? Kukus tak masak ke?

    ReplyDelete
  9. Assalam ady,
    wah dah lama akak tak buat kek pisang sedap nampaknya kek pisang ady ni.. my mum suka sangat kek pisang..

    ReplyDelete
  10. wahh ady...sedapnya kek pisang nie..mmm sambil minum air kopi pasti sedap kan ady..

    ReplyDelete
  11. SELAMAT HARI RAYA ADY, INI BOLEH MASUK LIST NAK CUBA.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum abg ady...
    kek tu mmg nampak sedap n gebu... diana suka ngan kek pisang... yg nie x perna lg mencubanya.. mmg sedap ler tgk....

    ReplyDelete
  13. Salam Ady...
    Yummmmy..banana cake, all time favorite!

    ReplyDelete
  14. Kek Pisang ni nampak sungguh gebu...Mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  15. Salam, Pisang apa yer yang di gunakan.?

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box