Followers

Thursday, March 15, 2012

Bingka Pisang -- kita bakor ajerrr...

Bingka Pisang
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang  sini   bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
200 ml santan pekat
125 air
3 biji telur C
2-3 biji pisang emas ranum (dilenyek)
80g gula pasir (+/-)
2 sudu besar susu pekat2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak sayuran
sedikit esen pisang jika suka
secubit garam
sedikit pewarna kuning
bijan untuk taburanCara-cara :
Kisar semua bahan di atas (kecuali tepung dan bijan) hingga sebati.Kemudian masukkan tepung dan kisar/blend sekali lagi.Sediakan loyang. Sapukan dengan minyak masak (DJ alaskan dengan kertas foil dan disapu minyak masak supaya senang nak dikeluarkan daripada loyang).Tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan taburkan bijan secukupnyaBakarlah ke dalam oven selama 1 jam atau hingga keperangan dengan suhu 160C-170C.Setelah masak, biarkan sebentar di dalam oven selama 10 minit. Selepas itu bolehlah dikeluarkan.ejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. (tapi memang sedap dimakan time ia masih panas sebab terasa sangat kegaringan kerak bahagian atasnya)
Have A Nice Day...
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

18 comments:

  1. Salam aby ady! morninggg! apa pun pasal pisang kita suke, bingka2 pun all time fav! sedapnyer! lama tak buat bingka pisang, ada lagi sikit pisang kita tp mcm tak cukup pulak nak buatnyer :D

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi Ady..
    Kalau pagi2 dapat mkn bingka pisang memang siok la,tentu wangi sangat bau dia kan...

    ReplyDelete
  3. terasa-rasa enaknya sampai ke sini...

    ReplyDelete
  4. Waaa...k.gee suka kuih2 lemak manis ni...sedapnyaa

    ReplyDelete
  5. sedapnya bingka..dah lama betul saya takmasak bingka...suka tang kerak jugak..hehehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya bingka..lama x buat ni..

    ReplyDelete
  7. sedap nyer bila nengokkan potongan bingka en ady ni. teringt kesedpan bingka resepi kak zan. resepi kak dayang ni belum try lagi. nsyaAllah nanti nak try jugak ;-)

    ReplyDelete
  8. sebut pisang terus dtg singgah dapur bro ady pagi ni... hehe.. mmg sedap pisang dibuat bingka.. yummy!

    ReplyDelete
  9. Salam Ady...
    mama dtg lagi..tadi tak blh comment pun tak tahu lah kenapa...

    amboi2x gmbr2 Ady nie buat mama mcm nk ngap jer hehehe best lah ... kite bakor jer hehehe

    ReplyDelete
  10. macam x pernah lagi mkn bingka pisang...tapi kalau lempeng pisang bakar dolu2 selalulah....tpi a.ady punya klas..bakar kt dlm oven..

    ReplyDelete
  11. tak pernah la pula siti makan bingka pisang abg ady, mesti sedapkan?nampak senang, cuma pisang kat rumah ni kebanyakan tak jadi kuih lagi dah abis..

    ReplyDelete
  12. sedapnya! saya suka bingka kalau bingka pisang lagi sedap ni.harus dicuba nanti:)

    ReplyDelete
  13. wah dh buat dlu yerkkk...resepi mmg dh dlm list...bru berangan nk wt hujung minggu ni...nmpk sedap la...bg yg dh potong tu yer..

    ReplyDelete
  14. salam kena ady..follow ur blog..tergoda betul tengok bingka tue..dh lama x makan ..kita bakooorrr jew lerr..ha ha ahaa

    ReplyDelete
  15. Remember I last had bingka pisang from a neighbour 15 yrs back! Hehe...

    Looks like I need to do myself now. You made it so delish! :)

    ReplyDelete
  16. Salam Ady..emmm sekarang dah macam2 versi kuih bakar yaaa..semuanya sedap2 dan perasa dah boleh disesuaikan mengikut citarasa masing2..ada masa nanti nak cuba versi pisang ni plaklah

    ReplyDelete
  17. assalam ady..adoiii..dah lama tak membakar ...
    akak nak yang tepi2 tu ya garing2 kasi kaw2 ..suka makan part yg tu..heheh

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box