1kg udang kertas size sederhana
1 biji bawang besar di hiris2 nipis
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar gula (xboh)
1 biji cili merah/ijo - potong serong (linapg tmbh)
Garam secukup rasa
Lumurkan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan sekejap. Angkat & toskan
Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar,serai & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
Masukkan sos tiram dan madu, kicap pekat, kicap manis kacau2kan lag.
Apabila kuah sudah pekat, masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau2kan lagi
Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
Salam Abg Ady,
ReplyDeletePAgi2 dah nampak udang yang amat menyelerakan...mana nak dapat pagi2...terliur sgt
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeletewaduh..waduhhhhhh....pepagi dah tayang udang besor2 ni, wat akak terliur je....menyelerakan sungguh..
asslm abg ady...
ReplyDeletepanjangnye nama menu...hihihi...
tapi ape pon nmpk sedap la...tliur tgk...nmpk myelerakan...
nti nk try la...ok xtahan tgk lelama...
Selamat pagi Ady..
ReplyDeleteRahel tengok bukan main lagi mengancamnya udang masak kicap tu..pagi2 dah lapo..
Salam bro Ady...
ReplyDeletewaduh2.. tak tahan tgk udangnya besar sungguh! masakan pun nampak sedap.. anak2 sy suka sgt kalau msk udang.. tp kita jarang masak udang sebab anak nombor 2 tu alergi.. kalau dia mkn udang abis seluruh badan naik gegata sampai kena ambil ubar alergi dari doktor.. hmmm... laparlah tgk Ady masak tu.. yummy!
Wow enak banget ni..akak suka ratah2 macam ni
ReplyDeleteAdy - lama dah tak dengar orang sebut karipulai :-)
ReplyDeleteSalam abg ady! ni org jauh yg tak berapa jauh dan asyik timbul tenggelam dah sampai :D sedap nmpk dia punyer sambal tuuu, finger lickin good :D tak yah nasik2 nii, makan gitu jerr kenyang :D
ReplyDeleteamboi panjangnye nama kari dier..hehe! baru tau makna kari pulai tu daun kari ek..tumpang mamam semangkuk..dapnyer!
ReplyDeleteI don't eat prawn but shall take the gravy alone. Looks so mouthwatery...
ReplyDeleteWahhh title dia got daun kari in tamil ;)
sedapnya ady udang...ada plak daun kari...memang best..:)
ReplyDeleteAssalamualaikum abg ady...
ReplyDeleteWah tgk udang tu sedapnya...udang besar2 gini ratah jer pun best nie... :)
Assalam ady,
ReplyDeletepasti sedap udang masak macam ni..akak
suka lauk kering2 macam ni ada pulak daun karinya tu..boleh masuk list ni ady..