Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes
Note: Kalau yg tak nak buat puff pastry sendiri, blh beli yg dah siap ( puff pastry Kawan).. tapi ady suka buat sendiri …
500g tepung gamdum
50g marjerin pastry
250ml air
15g garam
+/- 400g margerin pastry
LET’S DO IT:
Gaul 50g margerin pastry dgn tepung
Campur air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh
Rehat kan doh 20min
Canai doh tadi setebal 1cm dan letakkan margerin pastry di atas doh yg dicanai.
Lipat doh dan canai semula
Keluarkan didalam peti sejuk dan ulang canai 2-3 kali
Simpan di dalam peti sejuk 4 jam sebelum digunakan
Canai semula setebal ½ cm dan potong/ mengikut kesukaan.
****************************************************************
Chicken Vege Puff PastryRESEPI BY : dapur ibundo http://resipiibundo.blogspot.com/2011_07_01_archive.html
Inti ni kalau nak buat inti karipap pun takde hal. Boleh je. Yang ini ikut kesukaan masing-masinglah. Tapi kalau nak ikut resepi bundo pun no hal jugak.
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1/2 batang carrot dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 ulas bawang putih dicincang halus
1/4 capsicum hijau dipotong dadu
1/4 capsicum merah dipotong dadu
1/2 batang celery dipotong dadu
1/2 biji tomato dipotong dadu
sedikit lada hitam [ ady lebihkan nak yg pedas2 ]
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar butter
Sedikit fresh rosemary – dihiris [ yg ni ady tambah ]
Sedikit fresh thyme-dihiris [ yg ni ady tambah ]
Sedikit fresh oregano –dihiris [ yg ni ady tambah ]
sedikit air
Sebelum dimasukkan ke dalam oven, sapu permukaan pastry dengan telur yang dikocok dengan sedikit air. Bundo bakar dalam oven 150 deg selama 25 minit. Oven bundo tak boleh lebih daripada 150. Kalau lebih, mesti rentung.
Bila sudah masak, biarkan sejuk sedikit dan gunting tali pengikat.
- pastry kawan dah lama dlm peti es...hehe bole la cube resepi en ady nih...
ReplyDeletewow ady! x tahan tgk lapisnya tu .. sedapnyaaa nampak
ReplyDeleteSalam abg edy! waduhhh waduhhhhh tgk dia punyer layerrr ituuu buat kita tak tahan nak merasa, tp kat siam ni yg ada paratha jenama kawan jerrr yg puff pastry ni dia org tak ambik agaknyer tak pernah jumpa, kita tgk ajerr lah kalau org buat benda2 yg berkaitan puff pastry niii :D
ReplyDeleteAssalam Bro Ady....
ReplyDeleteRajin tullah bro.... Ni kalau dah makan puff ni... dah makn lainlah... makan dia ajer....
Assalam ady..wah!!!!!!!!!!! tabik kat ady buat pastry puff sendiri ya..bukan main berlayer2 cantik lah..akak ada beli juga pastry margarine..tahun lepas kot?..samapai sekarang dalam fridge..hahaha..tak sanggup nak mengguli ..
ReplyDeleteakak dah jumpa dah pastry puff yang jenama kawan tu kat jb..
ada lagi tak ady vege puff mu itu..tinggal kan akak dalam 10 ketul ya..haha
abg adyyyyy!!!... cantiknya pastry puff tuuu.. tabik spring laaa.... toing... toing... toing... :D... tajin btol la abg ni... ;)
ReplyDeleterajinnyer ady buat kulit puff sendiri......ida beli jer yg ready made....malas nk buat sendiri
ReplyDeletecantik puff ady tu. Rajin buat. bundo tang keluar masuk petiais tu yang malas tu hehe..
ReplyDeletesalam ady - dah lama tak bua puff. your puff looked so fluffy!!
ReplyDeleteHi, can u please write this in english. many thanks
ReplyDelete