Untuk Pastri :
400gram
tepung gandum
1/2 cawan
minyak
2 sudu besar
marjerin
1/2 cawan air
sejuk ( letak kiub ais)
Garam
Cara-caranya":
Buat Doh
Pastri dulu
1. Campurkan
sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan
sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti,
panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau
ke seluruh adunan.
2. Selepas
itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua,
kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh
agak licin, masukkan doh ke dalam
plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah
ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti.
3. Proses
Mengelim
Keluarkan doh
dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap
bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat
dengan menggunakan tapak tangan dan isikan inti, kelim seperti biasa, kalau nak
guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak,
pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar,
goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete