Rendang 3 in 1
Resepi : kak Rozie Nor https://www.facebook.com/photo.php?fbid=316591205147434&set=t.1138363330&type=1&theater
1/2 kg hati
lembu - Potong ikut suka.
1/2 kg paru (DI
REBUS DAN Potong ikut suka. )
1/2 kg limpa lembu - Potong ikut suka.
2 batang
serai *
1 ibu jari
kunyit*
2 biji bawang
besar*
5 biji bawang
kecil*
5 biji bawang
putih*
20-30 cili
kering-rendam dgn air panas*
1 sudu mkn
halia
sedikit belacan*
* semua
bahan2 ni dikisar halus bersama halia)
1 genggam ketumbar**
1 genggam
jintan manis**
1 genggam jintan
putih** ( ** di sangai dan di kisar halus..saya
sangai sampai gelap sikit)
3 sudu besar kerisik
air asam jawa
gula
daun kunyit
daun limau
purut
500 ml santan
Tumis semua
bahan-bahan kisar * hingga sampai garing dan naik bau, lalu masukkan
ketumbar,jintan manis/ putih , daun limau purut , daun kunyit gaul rata.
Masukan hati
limpa paru. Kacau sebati.
Masukan
santan + garam +gula+ air asam gaul rata .masak
sampai hati paru limpa empuk.
Bila hati
paru dan limpa empuk masukkan kerisik…
Biarkan di
dalam kuali hingga rendang benar-benar empuk dan mesra.
*****Yours sincerely*****
salam ady, lama betul akak tak singgah sini...akk pun selalu buat campur hati , limpa n daging tp selalunya anak2 akan pilih dgg je..hati n limpa ditolaknya dlm pinggan umi n papa ni...huhuhu
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady..salah satu rendang peberet k.umie...dpt pulak dicicah ngan lemang..pengsannnn...
ReplyDeletesalam Ady...
ReplyDeletetabik betul la dg u,rajin masak rending daging,kita ni suka mkn je...masak jarang..
sangat menyelerakan..