Lamb Madghout
Ingredients:
A)- spice
1 biji fresh
tomato-di dadu kecil
Sebiji bawang
besar- di dadu kecil
1 biji cili
hijau- tak boh tak de(jgn dipotong boh sebiji)
2 helai bay
leaves*
Kulit kayu
manis*
5 kuntum
bunga cengkih*
1/4 tsp loomy
powder*
1/4 tsp black
pepper powder*
1/2 tsp arab
mix spice*
1/2 tsp
garlic powder*
1/4 tsp cumin
powder*
A pinch of
turmeric powder*
5-7 biji
cardamom pods *
1/4 cawan
minyak
Air
secukupnya untuk merebus daging
Garam
secukupnya
B)- 500g lamb
with bone- cut to big chunk.. Biarkan dengan lemak sikit.
C)-2 cups
basmathi-cuci bersih dan rendam 1/2 jam dengan air garam dan toskan
D)- Sebiji
kentang- medium size, kupas kulit, di potong besar dan gorengkan sehingga
golden brown.(lagi bagus kalau dapat beberapa biji kentang yang kecik comel
sebesar rambutan.. Gorengkan sebiji2)
Panaskan
minyak dalam pressure cooker, tumiskan sedikit bawang besar sehingga naik
bau(sekadar transparent kaler jer ok) dan masukkan bahan bertanda dan tumiskan
sebentar sehingga naik bau.
Bila spice
dah naik bau Masukkan fresh tomato dan gorengkan sebentar sehingga lembut dan
hancur.
Masukkan lamb
dan gorengkan bersama tomato dan spices, balik2kan di kedua bahagian sehingga
golden brown dan masukkan air.
Tutup periuk
dan renehkan sehingga daging empuk lebih kurang 30 minit(ikut lamb yg u oll
brli gak yer), masukkan garam, renehkan sebentar dan off kan api.
Asingkan air
rebusan dan lamb.
Biarkan lamb
di dasar periuk, add kan kentang yang di goreng, cili hijau, last layer
taburkan basmathi menutupi periuk dan add in -+ 3 cawan stock panas dan
tutupkan periuk dengan penutupnya.
Masak nasik
di atas api yang sederhana besar, bila dah hampir kering, cakar2 sikit
permukaanya dengan garfu dan slow kan api, tanaklah sehingga nasik masak
sepenuhnya.
Bila nasi dah
masak, biarkan sebentar 5 minit baru di telangkupkan ke dalam pinggan hidangan.
Leraikan nasi
slowly guna garfu je supaya nasi tak patah.
Taburkan di
atasnya dengan fresh chopped coriander leaves jika suka dan sedia untuk di
hidangkan.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
Salam Ady...nampak sungguh sedap. Tekstur nasinya pun berderai...cantik kejadiannya...beras tak patah. Nice sharing :)
ReplyDelete