Nasi Bukhari
Ikan
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a
2 keping isi
ikan - ikan merah cuci dgn air lemon
1kg beras basmati
1cawan sayur
campur
10 biji
bawang putih
1biji bawang
besar- ptg dadu
daun ketumbar
1/2 cawan
daun pudina
1/2 cawan
Kismis -1
cawan
3 sudu mkn
rempah bukhari
2 sudu mkn
tomato paste
5 tangkai cili
hijau- hiris
sedikit
butter
saffron atau
warna kuning
Paste Untuk
ikan:
3 sudu mkn
rempah bukhari
minyak zaitun
garam
1 biji air
lemon
Cara-Cara untuk
ikan:
ikan digaul
rata bersama paste lalu blh dibakar atau digoreng- ady bakar je ikan tu..
Cara untuk
Nasi Bukhari:
1. Panaskan
minyak kemudian masukkan bawang putih ,bawang besar dan cili hijau, goreng hingga
kuning..
2. kemudian masukkan daun ketumbar /pudina gaul
rata..
3. Msukkan rempah
bukhari, tumis sampai naik bau…
4. Masukkan tomato paste dan kacau seketika,
lalu masukkan sayur campur, Kismis dan butter gaul rata
5. Masukan air
sedikit dan saffron gaul rata
6. Masukan
beras dan kacau hingga sebati semua, lalu masukkan air + garam(garam mesti nak cukup ya kalau tak
nanti nasi tak rasa) kacau hingga sebati..
7. Masak dgn
api yg kuat hingga air mendidih,kemudian perlahankan api dan masak nasi selama
10 min atau sehingga nasi masak…
Assalam Ady,
ReplyDeletewah menarik ni..first time akak dengar nasi bukhari ikan..
selalu ayam atau daging kan..:)