Followers

Sunday, February 27, 2011

Kari Ketam

~ KARI KETAM ~

Bahan-bahannya:

1 kg ketam, dibersihkan

4 sudu besar rempah kari ikan

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

minyak untuk menumis

daun pudina

daun kari

daun ketumbar

2 biji telur (dipukul sekejap)

airBahan untuk dikisar:

2 biji bawang besar

1 ulas bawang putih

1 inci haliaLET’S DO IT:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar dan daun kari sehingga naik bau.

2. Masukkan rempah kari kacau hingga sedikit garing . Kemudian masukkan air dan gaul sebati.

3. Masukkan garam, serbuk perasa , ketam dan telur. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.

4. Akhir sekali bila kuah sedikit kering, letakkan daun pudina dan daun ketumbar.

5.Balik-balikkan supaya semuanya sebati. .Padamkan api, angkat dan hidangkan.

ALL THE BEST,


2 comments:

  1. wah sedapnya ketam...lama tak mkn ni...ishhh kalau dapat ni memang suka ratah gitu jer ni..:)

    ReplyDelete
  2. Assalam ady,
    waduh2 tijah..ketam kari..ni favourite akak & hubby ni..kalau masak ni ratah2 aje gitu kalau makan dgn nasi, nasinya sikit aje..hehe

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box