Nyonya Kari Asam Pedas Ikan
Bahan:1 biji terung / bendi
250ml santan pekat ( saya guna 100 ml )
3 cawan santan cair
1 kuntum bunga kantan, dibelah dua memanjang
3 helai daun limau purut
4 tangkai daun kesum
7 sudu besar air asam pekat
1 ekor ikan ( ikan apa2 pun blh)
2 biji tomato (saya lupa nak letak)
180ml minyak masak
30 tangkai cili kering, direndam dengan air dan dituskan
2 tangkai cili merah
25 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
1.5 kunyit hidup
2.5cm lengkuas
2 batang serai, dihiris2
2-1/2 sudu besar ketumbar
¾ sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih
Bahan Perasa (DIBANCUH):
1-1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar gula
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar garam
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan santan cair sedikit demi sedikit.
2. Masukkan bunga kantan, daun limau purut, daun kesum dan air asam. Biarkan mendidih, kecilkan api dan renihkan selama 7 minit. Masukkan terung.
greatsword_blader@hotmail.com
Salam Ady,
ReplyDeletetengahari gini rasa terguder bila tengok lauk asam pedas tu...cadang kak nur nak msk asam pedas jugak tapi terpaksa ku cancel...tak mau msk...nak shake leg today...hehe...esok boleh msk..kecur tengok tu asam pedas.
Assalam Ady,
ReplyDeleteterliur la akak tengok asam pedas ady nie..sedap nampaknya..tengok tu, bunga kantan pun fresh lagi..
Assalam ady,
ReplyDeleteuish kecurnya akak tengok asam pedas ady ni!!!..
dapat hirup2 kuahnya ady lalu pun akak tak sedar..hehe
Assalam Ady,
ReplyDeleteTerliur je tngk asam pedas ni...inilah lauk kegemaran akak tau...kalau lauk asam pedas maunya bertambah2 akak makan...asyik lapor jek..kira peminat setialah ni...
salam ady,asam pedas ni mmg feveret akak tau..bagi lah apa saja jenis asam pedas mmg licin pinggan di buatnya.kira boleh lupa diet lah..hehe:)
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteRasa cam dah lama tak datang sini. Napa ye. Hrap kunjungan kali tak sia2. Nak 2 ketui boleh?