Tuna Bun & Tuna Roll
Dough Resepi by : ibundo
Bahan A
600 gm tepung HP
100 gm gula halus
20 gm susu tepung
6 gm garam
6 gm bread improver
11 gm yeast (1 peket mauripan)
Bahan B
285 gm air
1 biji telur
1 sudu kecil butter vanila
Bahan C
60 gm butter
Filling:
1 can of tuna
1 tomato – cut into small cubes
1 shallot – slice thinly
1 small chili – slice thinly (optional)
1 tbsp of lemon juice
3 tbsp low fat mayo
1 tsp of mustard
Salt and pepper to taste
Mix all filling ingredients until well blended. Refrigerate until ready to fill buns.
Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan. Gaul sebati. Masukkan bahan B, blend slow speed selama satu minit. Masukkan bahan C blend high speed selama 20 minit. Guna pengadun roti ye. Kalau nak uli pakai tangan boleh juga tapi tak gerenti adunan tu menjadi lembut. Lagipun, umangai.. longoh lah tangan..
Bila siap, keluarkan adunan dan bahagikan adunan kepada beberapa biji bebola seberat 50 gm setiap satu. Lebih kuranglah. Bentuklah sesuka hati. Masukkan filling dan biar adunan kembang (lebih kurang satu jam). Bila sudah kembang, sapu permukaan dengan campuran telur dan air. (sebiji telur dan air di kocok2 dulu). Bakar 180 dalam masa 10-30min.
I hope you smile today :),br/>
sedap!!!
ReplyDeleteAssalam ady, cantik n gebu je akk tgk bun tuna tu, sekata je kaler dia, sedap ni buat bf
ReplyDeleteSalam Abg ady,
ReplyDeletesama la kita buat roti...haa, boleh la tukar2 ya tapi umi buat plain braed je...tak serajin abang buat tuna bun, sedapnya
Mat pagi Ady..
ReplyDeletebanyaknya bun kat sini..rajin betui Ady buat roti ek..
oh my!! sedapnya!
ReplyDeleteEmmmm....harum semerbak bau roti...gebu2 lagi...bestnya kalau dapat sebiji...:D
ReplyDeleteRajin betul Ady buat roti..rasa lapar le pulak tgk roti2 tu..;)
ReplyDeletewah sukeee tengok bun tu macam nak ambil je:)
ReplyDeleteAs'salam Ady
ReplyDeleteSelamat pagi...wahh meroti nampaknya. k.ct lama dah tak meroti ni Ady. BM tu pun lama dah dok teperuk tak kasi panas...jangan dia merajuk sudah :)
kalau dekat2 dah lama dok ngendeng Ady bun tuna ni :)
sedapnya.. ni mesti anak2 akak suka roti mcm ni.. kena tunggu mood rajin nak buat ni.. :)
ReplyDeleterumah baru ek ady? rasanya dulu wall warna merah..hehhehe...
ReplyDeleterajinnya meroti...resepi bundo memang best..tak rugi cuba..:)
saya suka makan tuna..sedapnya..lama betul tak makan..huhuhu
gebu n menyelerakan tuna bun n tuna roll.. kecur pulak tgk bun ni.. yummy..
ReplyDeletesalam Ady..bertuah anak dpt mkn bun yg sedap2..nak pindah rumah sebelah blh? hehe
ReplyDeletemasyaallah gebuznye....seronok tengok bun yg tinggi mcm belon tu...
ReplyDeletenampak gebus dan sedap:D
ReplyDeleteSalam Ady.Kak Ros naik kapal akhir.Dah habis la gamaknya roti ni ya.
ReplyDeletesalam ady..
ReplyDeleteada lagi ke.
sedap nye tgk roti tu.. mkn lak time panas2... eh2.. meleleh lak air liur nih..
ReplyDeleteSalam Ady...Wahhhh sedapnya Tuna Roll tu, ni kalau saya suka pipekan sos dan mayonis kat atasnya sebelum bakar ia...mesti lagi best
ReplyDelete