Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes
Resepi : Ibundo http://resipiibundo.blogspot.com/
Arab in the pool ( Kacang pool )
Bahan2:
2 tin kacang foul (ganti dengan baked beans kalau tak ada)
500 gm daging kisar
100 gm butter (boleh tambah kalau tak cukup) atau 1 tin kecil minyak sapi
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
2 cm halia*
4 sudu besar rempah briyani
Bahan sampingan:
beberapa biji telur digoreng mata kerbau
2 biji bawang besar didadu
5 biji cili besar hijau dihiris (buang biji)
limau kasturi
Cara-cara:
1. 1 tin kacang foul/baked beans di kisar bersama airnya. 1 tin lagi dilenyek kasar.
2. Blender bahan yang bertanda*
3. Panaskan butter. Tumis bahan kisar. Bila wangi, masukkan rempah briyani dan daging kisar. Kacau dan biarkan air daging kering.
4. Masukkan baked beans. Rasakan garamnya.
5. Kuah jangan terlalu cair. Padamkan api bila rasa kepekatan dah cukup. Jangan terlalu pekat.
6. Siap.
Hidangkan kacang pool bersama roti arab( ADY GUNA ROTI PERANCIS) , telur goreng, bawang yang didadu dan cili potong. Cara makan: masukkan kacang pool ke dalam pinggan, letakkan telur di atasnya, taburkan dengan bawang dan cili dan nikmati bersama roti . Ada orang suka curahkan minyak sapi yang telah dicairkan ke atas kuah. Takoooot weh.
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeleteWah itu kacang phool sudah sampai sini la...banyak sedap la...dh lama kak nur tk mkn kacang pool..mcm tingin aje...nk 1 pinggan kecil boleh??
Sambil type nie terdengar lagu arwah Eddie Ahmad ni...terasa sedih gitu sebab itu sepupu hubby kak Nur...ish teringat arwah Wak Bedah mak abg Eddie yg lucu gitu...pisang dh masak dia ikat ngan getah...hehe..wak2!
Alamak inilah POJAAN hati ku, memang suka banget tapi susah dapat kacang pol kat cni. Kalau balik JB baru angkut semua. Anta semangkuk Ady.
ReplyDeleteassalamualaikum ady - tak pernah makan la kacang pool ni. mesti sedap cicah roti.
ReplyDeletesalam ady..waduh dh lama berangan nk watkacang phool nih..selalu makn kt restoran jek..kalu wat sendirik mssti lg sedaapkan..izin akak simpan dulu resipi ni ye! tqvm..
ReplyDeletewah ady....sedapnya kacang phol tu cicah ngan roti...dah xyah makan nasik dahkan..
ReplyDeletemmmm bila nak jemput nasya bertandang nie..sedap tgk ady masak..
- nampak sgt sedap...tapi x pernah makan kacang pool...sama x rase mcm baked beans? atau bende yg sama?
ReplyDeletetak pernah pun cuba makanan cam gini.
ReplyDeleteAssalamualaikum ady...
ReplyDeleteucu pernah 1@ 2 kali makan kacang pool ni, itupun sbb sblm ni ada satu restoran kt sek.13 s/a buka...katanya ini makanan bangsawan/diraja betul ke..?
wah.. itu arab dalam pool sudah sampai sini haha..
ReplyDeletepernah sekali je seumur hidup makan ni...tu pon masa MAHA 2006 kot. buat kat MARDI UPM. memang sedapppp..makanan glemer kt johor kot
ReplyDeleteyg nie tgk pun dah tau sedap... terliur diana tgk.. sedaaapnya kalu dapat merasa nie...
ReplyDelete