Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes
LEMAK SIPUT SEDUT
Bahan A :
1 kg siput sedut [potong belakangnya..basuh dan toskan]
2 cawan santan cair
2 santan pekat ] 1 biji kelapa
1 helai daun kunyit [koyakkan]
5 keping daun limau purut
2 batang serai – ketuk
1 batang bunga kantan – [ dibelah 2 atau dihiris2 ]
Bahan kisar:
30 tangkai cili api (ikut pedas)
3 ulas bawang kecil
1inci kunyit hidup
garam
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dan siput sedut dalam periuk dan didehkan perlahan-laha sehingga mendideh.
2. Masukkan santan pekat dan siput sedut biarkan mendideh sekali lagi.
3. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Have A Nice Day,,
orang kata makan siput sedut ni orang lalu lalang pun kita tak nampak. Betul ke sebab bundo tak pernah makan.
ReplyDelete- feveret ni en ady...tapi x pernah masak sendiri...hehe
ReplyDeletesedapnya siput sedut nie ady...nasya dah lama x masak siput sbb nak kena potong bontot dia tu..
ReplyDeletemmm kalu kita ngandong bole ke kita siang siput ady...?
Salam Ady. Elok2 menyedut tu, jangan tersedak lak ya...hehe. Fevret Along ni...
ReplyDelete