NASI MINYAK
ARAB WITH AYAM BAKO
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS, it's not cool AND it's illegal!!
1/2 ekor
ayam*- dibersihkan dan direndam dengan
sedikit cuka putih sebentar dan bilas2 cawan basmati-cuci sehingga jernih,
rendam dengan air garam selama 1 jam++ & toskan.
3 kuntum
bunga cengkih*
4-5 biji
black papper corn*
1/2 inci
halia*
1 -2 helai
bay leave*
1 batang
kulit kayu manis*
1 kuntum
bunga lawang*
2 biji
cardamom pods*
1 biji bawang
besar - dibelah empat*
2 biji bawang
putih-diketuk*
1/2 cmt
arabic mix spices*
1/4 cmt cumin
powder*
Segenggam
kismis - jika suka
Air untuk
merebus*
Garam secukup
rasa
1/4 camb
minyak canola/ jagung ( kalau suka boleh gantikan dengan minyak sapi)
Untuk
sapuan/lulur atas ayam
sedikit
serbuk kunyit#
sedikit
minyak masak#
sedikit garam
jika perlu#
Sedikit
tomato paste#
Sedikit
paprika powder#
Sedikit
garlic powder dan ginger powder#
Satukan
kesemua bahan # dan lumurkan pada ayam.
Bakar
sebentar untuk mengaringkan nya saja.
Rebus bahan
bertanda hingga lembut dan empuk lebih kurang 40- 45 minit.
Masukkan garam dan teruskan merebus selama 10-15 minit
dan offkan api.
Tapiskan
stock, asingkan atyam dan ketepikan.
Panaskan
minyak dalam periuk, masukkan kismis dan goengkan sedikit sehingga golden ,
masukkan beras dan goreng hingga transparent selama 2-3 minit.
Masukkan
stock ayam yang masih panas dalam 31/2- 4 cawan (akalu tak cukup add air panas
menggelegak, kuantiti air tergantung pada jenis beras anda).
Dengan api
yang besar, tutup periuk dan biarkan hingga separuh kering dan buka penutup
periuk dan gemburkan sedikit nasi, perlahankan api dan tutup periuk dengan
aluminium foil kemas- kemas.
Tanaklah
seperti biasa hingga nasi masak.
Bila dah
masak offkan api dan biarkan selam 5 minit baru dibuka penutupnya dan
digemburkan sedikit dengan garfu.
INGAT!.. jangan kacau sangat nanti nasi patah
tak cantik, Cuma gemburkan sikit dengan garfu jer.
Sementara
menunggu nasi masak, panaskan oven 200C. Ayam yang dilumurkan/ dilulurkan
(ngeeee) dengan bahan #.
Bakar dalam
oven selama 15 minit menggunakan api atas bawah sehingga golden.
Hidangkan bersama nasi minyak tadi. Selamat
mencuba.
*****Happy weekend ahead :)*****
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
terbaiiiik! la ady. pinggan pun cantik :-)
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady...cantik nasinya ...nmpk pun sdap....tkasih kongsi resepi....
ReplyDeleteWah! Ini dah cukup buat saya melelehkan liur ni Ady... sedapnya ayam bako!
ReplyDeletesedapnyaaa ayam bako nasi arab lagi .. bahan2 pun menarik
ReplyDeleteRespect Ady ni...dah le pandai masak, presentation & photo shoot cantik2 belaka (y)
ReplyDeletememang menyelerakan....sgt sedap tengok nasi n ayam bako tu....
ReplyDelete