Mee Tha Bak
(Mee Chendol) Goreng Thai
resepi : Sajian
Bersama Ibu Manja Noraini Ibu Manja
NOTE : All images are
the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is
strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY
PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a…
Bahan-Bahannya
1kg Mee Tha
Bak (Mee Chendol)
200gm udang
sederhana (dibuang kulit)
200gm isi
ayam dipotong kecil
Bahan Kisar*
15-20 tangkai
cili padi* (boleh ditambah atau dikurangkan ikut citarasa masing-masing)
4 ulas bawang
putih* (dikisar halus)
1 batang
lobak (carrot) dihiris halus
50sen daun
bawang (potong sebesar 2 inci)
30sen daun
kucai (potong sebesar 2 inci)
15-20 helai
daun selasih
2 sudu makan
kicap pekat (kicap manis aje)
2 sudu makan
sos tiram
3 sudu makan
minyak sos ikan Thai
Garam &
serbuk perasa secukupnya
sedikit
minyak untuk menumis
Cara-caranya
Panaskan
minyak. Tumis bahan2 kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang.
Dah 1/2 masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa & kacau rata.
Masukkan sayur & mee, sedikit air kalau perlu & gaul rata. Siap untuk
dihidangkan. Hidangkan semasa panas. Untuk mencantikkan hidangan bolehlah
dihiasi dgn hirisan cili merah dan daun selasih. Sedaaaaapppp."
nampak udang yg besar2 tu..nyum nyum..
ReplyDeletesungguh menyelerakan ady :)
ReplyDelete