Seri Muka
NOTE : All images are
the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is
strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY
PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal
Oleh : Surianti Ramli
Lapisan bawah
2 cawan beras
pulut dicuci bersih dan rendam 30 minit, toskan
1 cawan
santan
1 cawan air
Secubit garam
-panaskan
periuk kukusan dan kukus pulut bersama bahan di atas selama 30 minit. Kacau
sebati dan tekan-tekan supaya padat di dalam loyang.
Lapisan atas
3 biji telur
3/4 cawan
tepung gandum
3/4 cawan
gula pasir
1 cawan jus
pandan (kisar 5 helai daun pandan bersama air, tapiskan)
1 1/4 cawan
santan
Beberapa
titis pewarna hijau
-satukan
semua bahan, kacau sebati dan tapiskan.
-masak atas
api perlahan sambil mengacau selama 2 - 3 minit (naik wap). Jangan kacau
terlalu lama, nanti jadi keras bergentel dan permukaan seri muka akan jadi
tidak licin.
Cara :
Tuangkan
lapisan atas ke dalam loyang berisi pulut tadi. Balut tudung periuk kukusan
dengan kain/tuala untuk mengelakkan air menitis. Kukus selama 40 minit. Matikan
api.
*penting : tunggu
serimuka betul-betul sejuk, anggaran 4 - 5 jam baru dipotong. Kalau potong
semasa panas, akan jadi lembek bahagian atasnya.
rajinnya addy mmpk cantik sngt serimuka tu berseri2 lah
ReplyDelete