Bingka Ubi
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal
resepi:Kak
Ann Periuk Tanah
Bahan-bahan:
4 cawan ubi kayu
siap diparut
2 cawan
santan pekat daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula
pasir
1/2 sudu teh
garam
sedikit
pewarna kuning
Cara
membuatnya:
Panaskan
ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah. Masukkan semua bahan
ke dalam loyang berukuran 7 X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal. Gaul rata
hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan. Masukkan loyang ke dalam ketuhar
dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau
hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan lebih
kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.
As salam sahabat yg dikasihi...
ReplyDeleteamboix3 kann main lagi pakcik membingka. Cantik kejadian...makan soram2 je ke ki...ki....
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeleteLamanya tak datang sini. Dapat pulak jamu mata dengan bingka ubi...aduh enaknya!