*
* *
*
Ikan Kembong Sumbat Sambal
12-15 shallots, peeled
2 stalks lemongrass, sliced
1 inch fresh turmeric
20-25 dried chillies, soak in hot water for 10 minutes, then drain
1/4 cup oil
a tablespoon tamarind, extract juice with 1/4 cup hot water
salt and sugar, according to taste
3 ikan cencaru, or 1 medium bawal hitam
1 cup oil
Blend the shallots, lemongrass, turmeric and dried chillies finely.
Heat the oil in a wok over medium heat. Then, fry the pounded ingredients over a slow fire, turning often, until the oil rises to the surface.
Add tamarind juice and seasoning. Continue stirring for a few minutes more. The sambal should not be watery.
Clean the fish, and make a slit sideways along one side of the fish.
Spoon the sambal into the slit, but do not put too much as it’ll spill out when the fish is fried.
Heat the oil, and fry the fish on both sides till cooked.
There should be more than enough sambal for stuffing the fish. Serve the rest with rice for those who want more of the sambal.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
Wow bestnya kalau dapat buat lunch hari ni. Kat kedai mana ada erk?
ReplyDeletePagi...pagi sudah digida dengan cencaru sumbat...ini kalau kena dengan masak lemak putih taugeh ...pergghhhh....mantop
ReplyDeleteSalam abg Ady,
ReplyDeleteumi biasa masak ikan cencaru macam ni..lucu bila suami siti kali pertama makan..dan sekarang dah jadi kegemaran dia..alhamdulillah
As'salam Ady
ReplyDeleteberselera k.ct tengok ikan kembung sumbat ni. kalau ada lauk lemak lagi laju jer makan ni Ady..hihihi
tak pernah lagi buat ikan kembung, yang sering buat guna ikan cencaru jer :)
Adyyyyy....sedapnya....makan ngan nasi putih pepanas tetengahari ni...perghhhh...bestnya...:)
ReplyDeleteaduiiii...lapar2..tak tahan tengok ikan tu kena cucuk...minta nasik tambah boleh..?
ReplyDeletewah! puas makan tengahari di sini...montelnya ikan kembung! cukuplah dapat seekor dengan nasi panas sepinggan.
ReplyDeletewah...sedapnye..lama x singgah kat dapur ady...
ReplyDeletesedap kalau kena ngan nasi putih panasx2 ni:)
ReplyDeletesedapnya...tapi kat tempat akak ni semenjak dua menjak ni susah nak dptkan ikan kembung besar..skang ni musim cencaru besar2..boleh lah masak ni..dua tiga hari nanti..:)
ReplyDeletemenyesal betol tengok ni! rasa mcm nak masak nasik putih panas2, pastu makan ngn ikan ni...sedapnye! selalu buat ikan sumbat guna cencaru je...ni ada kembong la pulak...gud idea!
ReplyDeleteAssalamualaikum...adyyyyyy waaaaaa sedapnyaaaa...klu dpt mkn pns2 kan...selera tguk.kembung sumbat ni mmg peberet UJ ni.....
ReplyDelete