Bingka Kacang Merah
Kak Yatie ,Sinar Kehidupanku http://
Bahan-bahan.
11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus)
1 cawan air*(* di kisar bersama)
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
2 cwn santan
1 cwn gula
3 sudu besar butter
2 biji telur
sedikit garam
pewarna merah
sedikit bijan
2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
Cara-Cara.
Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,
,Ady
,Ady
wahhh menawannya bingka kacang merah ady...anyway,dah baik dr demam ke?
ReplyDeleteBanyak tu Ardy boleh habis ke?? kalau tak anta sikit kat umah akak..simple recipe and simple ingredient...bolehla akak coba
ReplyDeleteAs'salam Ady
ReplyDeleteSelamat pagi...merahnya mak nyah..hihi. Tak tahu pulak yang yatie ada buat binggka kacang merah ni Ady. k.ct minggu lepas ada juga rebus kacang merah ni. Tapi tak tahu nak buat apa. last2 buat inti pau jer, kalau tahu boleh buat bingka lama dah mencuba.
Ada lagi tak Ady, banyak jer tu k.ct tengok...nak sikitttt!
Salam Abg Ady,
ReplyDeleteMenariknya bingka ni..umi cuma pernah makan bingka ubi sebab nenek umi suka makan...tapi bingka ni lebih menarik dan tertarik dengan warna merah tu
Cantik Bingka nya, warnanya pun sexy .. cocok yah unutk sarapan pagi dengan secangkir teh. ;)
ReplyDeletesalam Kenal Ady...
ReplyDeleteBaru first time akak singah sini dan tergoda dah dengan resepi dalam blog ni yang menarik..
nanti boleh ye jika akak nak cuba!
Assalamualaikum Ady,
ReplyDeleteuwaaaa meriahnya bingka kcng merah ni, suka akak tengok...kalau dapat rasa bestnya...tq sudi mencuba..
Tadi jenjalan kat rumah tun ada gak dia buat bingka nie..mesti sedap kalau banyak kerak nyer..akak suka kerak2 gitu..rajin ady masak2 yer..
ReplyDeletetak penah lagi wat bingka kacang merah, selalu buat talam kacang merah aje.. perlu di cuba ni..
ReplyDeleteWow, tergoda nya tengok kuih merah menawan. Along suka rasa2 kacang camni, nanti nak buat ler juga.
ReplyDeleteAssalamualaikum abg ady...
ReplyDeletecantiknya kuih tu abg ady.. mmg mengoda betul tgknya... geram plak tgk pepagi nie.. nampak sgt sedap n cantik