Apam Tapai
Ubikayu
Resepi by :Dari Dapur Kak Yah
Bahan-bahannya
4 - 5 ketul tapai ubikayu(bila dilenyek lebih
kurang 1 cawan)
1 cawan gula(kurangkan sikit bergantung kepada
kemanisan tapai)
2 cawan tepung beras
2 cawan air
Sepeket eno
Caranya
Blender tapai ubi, gula, tepung beras dan air.
Masukkan dalam bekas bertutup dan perap selama
sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman.
Panaskan periuk pengukus dan pastikan air
menggelegak.
Masukkan eno dan kacau. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Masukkan adunan sehingga hampir penuh. Kukus selama 10 - 15minit.
Keluarkan dan boleh dimakan dengan kelapa
parut(kukus dahulu sekejap) bercampur dengan sedikit garam
Happy weekend ahead :)
Oh sedapnya....!
ReplyDeletesekarang ni versi apam boleh di buat dari pelbagai bahan mentah..menarik,sebab tak pernah rasa yg apam ubi kayu
ReplyDeleteWow! dh lama tak mengapam.... sedapnya nmpk...
ReplyDeletenampak sedap..zila x pernah buat..biasa buat apam biasa tu jew..:) gebu
ReplyDeleteaha la nmpk sedap..dh lma jgak ni xbuat apam..
ReplyDeletehu..hu...rajinnya Ady mengapam..gebu...bersarang....mmm nanti free nak cuba buat laa..(bila ye yg free tuu he..he...)rindu kat Ady....
ReplyDeleteooooohhh... menariknya resepi, guna tapai ubi kayu..tentu harum bau tapai, ENO tu tambah gebukan apam pula! Sedap...sedap!
ReplyDelete