Tepung Pisang
Goreng Rangup
Resepi Asal :
HAIRUL.COM
Sumber : KAK
YATIE/Arah (TEPUNG PISANG GORENG RANGUP), BDARIA
Bahan-bahan:-
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
5 sudu besar santan pekat (santan kotak)
1/2 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji telur
Air secukupnya
2 sudu besar majerin yang telah dicairkan
Garam secukup rasa
Cara-caranya:-
Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali
majerin dan air.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga
pekat
Masukkan majerin cair dan kacau rata
Jika anda
ingin melihat langkah secara bergambar dan detail berkenaan fungsi mengapa
setiap bahan dimasukkan, sila ke SINI. Penulis blog ini berkongsi langkah demi
langkah dan idea yang menarik untuk mempelbagaikan kegunaan tepung goreng
pisang ini.
salam Dy.....mak aiiii cam tau2 je Ady nie masa untuk minum ptg, perut mcik pun dah nyanyi keroncong nie, rangup x Dy tepung nie...kalau mkn kuar brp bintang?? laporr grrr!!!
ReplyDeleteSalam Abg Ady,
ReplyDeletepetang2 waktu hujan ni amat menggoda la pisang goreng tu...
Owh noooooo!!! Mr Ady, can I come over to your house for this crunchy pisang goreng??? Tak tahan tengok kerak dia...huhu!
ReplyDeleteMy kids will love this to the core...me n Hubby too...lol!
Ngencess je tgok....ptg2 tayang grg pisang ni....pas mkn pisang gak...tapi x grg ...:-)
ReplyDeleteperghh..mmg nmpak kerangupan tepung goreng nih..terliur akak sehh!
ReplyDeleteassala ady
ReplyDeletetq share resepi goreng pisang rangup ni, memang kena cuba. kalu blk kg kg meesti ada pisang ,kadang2 memang simpan stok sampai sebulan dlm peti ais tu he he petang je goreng. en asben anak2 memang suker layan goreng pisang
Nampak sungguh rangup! Kalau makan sambil sembang2 di petang hari tak sedar habis sepiring ni Ady! Lagilah kalau ada seteko teh o panas kurang manus! Pergghhhh....
ReplyDeleteSedapnya... terasa kerangupannya Ady!
ReplyDelete