Followers

Thursday, February 28, 2013

Raspberry Cheese Tart

                       
                Raspberry Cheese Tart                    Tart Crust / Shell
 Bahan-bahan :
 170gm marjerin
 50gm gula aising
 1 biji telur Gred C
 290gm tepung gandum
 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
 Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling 
Bahan-bahan :
 250gm cream cheese
 50gm gula kastor / gula halus
 1 biji telur Saiz B
 ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat.
Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
 Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. 
Cara-cara ( rujuk gambar ) :
Tart crust yang sedia untuk dibakar.
 Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.

Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut. 

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya...) :
Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.


Happy weekend ahead :)
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,

11 comments:

  1. Assalamualaikum abg ady,
    Rajinnya abg ady ni... siti tak pernah buat.. terliur

    ReplyDelete
  2. salamekom tuan tanah....ehhh tuan rumah, kita datang bawak tupperware ni..ada belen lagi x? Ady nie rajin betul mengecis, kita blum pernah pun mengecis hu...hu...makan kat dapur Ady je lahh. Kita dah tepek tau kerabu tuu nanti Ady tengok ye, kalau xsedap jgn marah ya....ha..ha..ha...

    ReplyDelete
  3. As'salam Ady kalau macam ni lain kali nak buat awal2 call kak ct ya, terus terbang ke S'pore hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam ady,
    cantik lorekan atas tart tu..very berseni..
    mana pizza akak tunggu dari semalam ni..hehe

    ReplyDelete
  5. rajinnya..cantik lorekan kt atas tart tu

    ReplyDelete
  6. teringin juga nak jamu selera ngan cheese tart lagi..tapi masih belum berkerajinan..

    ReplyDelete
  7. I would like to show some gratitude to superb call. I live through and felt incredible: -)
    I have a blogging site by way of body cooking my own self for those who are serious in taking up. You can find it at http://recipes-for-food.com

    ReplyDelete
  8. I am now not sure where you're getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or working out more. Thanks for great information I was in search of this information for my mission.

    Also visit my web-site Rückbildungsmassage

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box