Followers

Saturday, December 18, 2010

Sotong Masak Lada Hitam


Sotong adalah binatang yang hidup di perairan, khususnya sungai maupun laut atau danau. Sotong boleh ditemu di hampir semua perairan yang berukuran besar baik air tawar, air payau, maupun air asin pada kedalaman bervariasi, dari dekat permukaan hingga beberapa ribu meter di bawah permukaan. Sotong juga merupakan makanan sejenis seafood.Sotong sering kali disalahtafsirkan sebagai cumi-cumi. Keduanya berbeda karena sotong bertubuh pipih, sementara cumi-cumi lebih berbentuk silinder. Selain itu, cangkang dalam sotong tersusun dari kapur yang keras, sedangkan pada cumi-cumi lunak.[sunting]Sotong merupakan makanan utama di wilayah Mediterania dan Asia Timur.Sama seperti seafood lainnya, sotong kaya akan kalsium dan protein tetapi rendah energi. Makanan yang bahan utamanya sotong merupakan sumber kolesterol.Cangkang dalam sotong biasa digunakan sebagai sumber kalsium bagi burung peliharaan.


Sotong Masak Lada Hitam

Sumber: Kak Ummi.  http: //ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/

Bahan:-
500 gm sotong sederhana besar (dipotong kecil)
1 labu bawangbesar (dipotong gelang)
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 pokok daun bawang
1 biji tomato - dibelah 6
Garam secukup rasa (optional, kerana sos lada hitam sudah masin)

Bahan Tumis:-
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 tangkai cili merah - dihiris (akak letak 1 lg cili hijau)

Cara Memasak:-
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lad hitam, kacau sebentar.
Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
Masukkan garam secukup rasa.
Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan.


Best regards, Ady greatsword
greatsword_blader@hotmail.com

No comments:

Post a Comment

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box