7 biji cendawan – hiris
1 lada bagala- potong dadu
setengah biji nenas – potong dadu [saya guna Honey Pineapple]
1 batang daun bawang cina
1 sudu the lada putih2 s/m bawang putih
2 s/m sos tomato
3 s/m chili sos thai
1 s/m sos tiram
1 s/m light soya sauce
1 s/m dark soya sauce
1 s/t stock ayam
1 biji telor
Tepung jagung
Sedikit air
Sedikit garam
Let’sDo It:
Ikan dicelur dengan telor lalu digaul rata bersama tepung jagun dan di goreng.
Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan cendawan tumis sampai cendawan layu sedikit.
Masukkan lada bagala dan nanas- gaul rata.
Masukkan lada putih,stock ayam ,sos tomato,sos chili, light soya sauce ,dark soya sauce dan sos tiram- gaul rata.
Masukkan daun bawang , sedikit air, gula dan garam secukup rasa.
Setelah masak bolehlah diseram diatas ikan tadi.Best regards,
greatsword_blader@hotmail.com
Assalamualaikum...
ReplyDeleteIkan siakap masak apa pun sodapppp. Lamanya tak pekena ikan ni.
Wow!...lapo dah perut ni tgk lauk tengahari cam ni....:-)
ReplyDeletesalam ady .. sedapnyer.. buat lauk pengantin pun boleh ni kan :)
ReplyDeleteselamat malam ady--
ReplyDeletetu dia...meleleq air liur ayu layan gambor kan siapkak goreng manderin kamu..
makan nasi panas2 lazat nie
Assalam Ady, ikan siakap ni memang my fav ni..sedapnya
ReplyDeletep/s: nanti singgah blog akak ambil poskad yer:)
kak cek dtg lagi....salam kenal2 ...follow ady pulaklah....:-)
ReplyDeleteAssalam ady,
ReplyDeleteikan goreng macam gini akak suka..
goreng garing2 kasi pedas itu sos ..ady lalu pun akak tak perasan..hehe