Lemak Cili
Padi Ikan Patin Belimbing Buloh
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
Bahan2
1 ekor ikan
patin
2 batang
serai - dititik
*5 biji
bawang putih
*5 biji bawang merah
*1/2 inci
kunyit hidup
*4 buah/ biji
cekur
*10-20 biji
cili padi ( tambah or kurang ikut kepedasan masing2)
*2sm halia
*20gm belacan
yg bertanda *
dikisar
santan
secukupnya
10 biji
belimbing buluh
daun kunyit
1 keping asam
keping.
tomato
garam gula
dan perasa secukup rasa
Cara2
1 Masukkan
bahan2 kisar dan santan ke dalam periuk.
2 Kacau rata dan masukkan asam keping. (lemak
ni elok api kecilkan utk elakkan dari pecah lemak)
3 Masukkan serai, daun kunyit dan biarkan
mendidih .kacau hingga terbit bau seketika.
4 Akhir sekali masukkan ikan dan biarkan
mendidih.
5 Perasakan dengan garam secukup rasa dan
biarkan mendidih dan masukkan tomato dan belimbing.
6 Angkat dan hidangkan.
Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes,,
Assalamualaikum Ady..sedap nampak ciliapi ikan patin ni...
ReplyDelete