Rendang
Padang
All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a.
Bahan 2 :
1 kg Daging
(goreng/batang pinang) lembu/sapi dipotong potong dan cuci bersih.
3 biji kelapa
santan pekat (1000ml santan)
* 35 biji
bawang merah kecil (masakkan padang selalunya menggunakan bawang merah kecil)
*15 biji bawang putih
*1 5-20 tangkai cili kering (potong serong lalu
direbus kemudian ditapis....biar keluar biji lada)
*1 inci halia
*1/2 inci kunyit
hidup
*2 sdt lada
putih biji
*6 helai daun limau purut
* yg bertanda
dikisar halus…….
1 inci
lengkuas - dititik
4 batang
serai - 2 btg dititik dan *2 btg dikisar
3 biji bunga lawang
1 -2 keping
asam gelugor
3 sb kerisik
4 helai daun
kunyit - disiat2
8 helai daun
limau purut - disiat2
4 helai daun
salam - disiat2 - yg fresh - bukan yg kering
garam, gula
secukup rasa
secukup air -
jika perlu
Caranya...
masukkan kesemua bahan2, daging, daun dan
santan serta sedikit garam dahulu dalam periuk besar dan mula dengan api yang
besar....sesekali kacau/aduk jgn sampai santan pecah.
....apabila
kuah mula memekat api diturunkan sederhana....dan waktu ini mudah
terbakar...harus dijaga....kalau waktu itu daging belum empuk....masukkan
air....keringkan....masukkan air lagi....dilakukan begini sampai daging benar2
sudah empuk....maka baru dikeringkan atau kuah pekat ikut selera …jika perlu
tambah garam dan gula
Ya Allahhhhh, betul2 kecur ni. Mesti sedap makan dengan ketupat pulut atau nasi, kan Ady
ReplyDelete