Ikan Kembung
Rebus Goreng Petai
All images
are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction
is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY
PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!.
Bahan :
4 ekor ikan
kembong rebus
6 butir bawang merah, di iris tipis
3 siung
bawang putih,di iris tipis
2 btg cili hijau - ptg serong
2 btg cili
merah - ptg serong
15 biji cili badi - ptg serong
1 sudu teh lada
putih
sedikit belacan
sedikit kicap
jalen lemak manis
1 cube pati
ayam
Petai
tomato - ptg 4
garam
secukupnya
Cara membuat
: Goreng ikan kembung rebus. Tumis bawang merah dan bawang putih, belacan, pati
ayam sampai harum. masukkan petai ,cili hijau / merah / cili padi gaul rata. Tuang
sedikit air, kicap jalen ,lada putih dan garam gaul rata .masukkan tomato dan ikan kembung rebus goreng . Masak sampai
meresap dan kuah menyusut sedikit. Sajikan hangat dengan nasi putih..yummy...!
Hai Ady... Kak Amie rasa macam orang mengidam pulak nak makan ikan kembung rebus... masa kecik2 dulu selalu ayahanda & bonda suka beli... sekarang ni tak pernah jumpa lagi dah kembung rebus. sedapnya..... terliur!
ReplyDeletesalam Ady, akak pun tergoda dengan ikan kembung rebus petai ni mesti kena cari petai jugak ni nak tiru gaya Ady
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady pasti bertambah-tambah nasik dipinggan kan..simple pasti menyelerakan..yum..
ReplyDeleteAs salam.skrg ni dah x de org jual ikan kembung rebus..sedapnya klu ada..masakan bro kat atas tu tu pun nmpk enak
ReplyDelete