STEAMED
CASSAVA & SAGO KUIH....Talam Ubi Sago….
Sumber resepi cik cek
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
BAHAN-BAHANNYA...
Lapisan Bawah
- Ubi Kayu
500 gm ubi
kayu yg telah dibuang kulitnya...
150 ml air
100 ml santan
pekat
2 sudu besar
tepung ubi
150 gm gula
pasir
sedikit warna
kuning
Note: untuk
lapisan bawah ady gunakan 500g ubi parut + 150g gula +100ml santan + tepung ubi
+ warna kuning ..gaul rata dan kukus…
Lapisan Atas
-Sago Biji
150 gm sago
biji.... yg ni ady guna sago warna hijau
150 gm gula
pasir
250 ml water
375 ml jus
pandan (3-4helai daun pandan...dikisar bersama 375 ml air....perah/tapis jusnya
)….note yg ni ady guna 15 helai daun pandan untuk dapatkan warna hijau yg
cantik..
100 gm kelapa
parut ...putihnya sahaja...
CARA-CARA
PENYEDIAANNYA....
Lapisan Bawah
- Ubi Kayu
Ubi kayu
dipotong kecil....campurkan gula...santan pekat...air.....tepung ubi....kisar
halus dalam food processor @ blender....
Masak
campuran ubi diatas api sederhana kecil sehingga pekat /likat....Tuangkan
adunan yg likat/pekat kedalam loyang bersaiz 8" x 8" yg telah dilapik ngan aluminium foil
melepasi ketinggian loyang....
Panaskan
kukusan.....sementara itu sediakan pula utk lapisan atas - sago biji....
Lapisan Atas
- Sago Biji
Didihkan air
dalam bekas yang sesuai...masukkan sago biji dan gula....kacau sehingga
campuran ini sedikit pekat....
Campurkan jus
pandan....masak lagi menggunakan api sederhana besar....( sementara menunggu
campuran ini dikacau sehingga pekat....lapisan pertama tadi bolehlah dikukus
dengan api besar lebihkurang 15 minit....)
Pastikan
campuran sago biji dikacau selalu menggunakan api kecil sehingga sago biji
separuh masak...campurkan kelapa parut...kacau lagi sehingga campuran
pekat/likat....
Perlahan2.....tuangkan
campuran sago biji keatas lapisan ubi kayu yang telah dikukus tadi....(
pastikan air kukusan mencukupi...kalau kurang air kukusan perlu ditambah...)
Kukus lagi
anggaran 20 minit dengan api besar....
Setelah
masak...angkat kuih dari kukusan....biarkan betul2 sejuk sebelum
dipotong...untuk memudahkan kuih dipotong ...lapikkan pisau dengan
plastik...potonglah kuih mengiukut saiz kesukaan memasing...
Nota :
Kuih agak
lembik ketika baru lepas dimasak....pastikan betul2 sejuk sebelum dipotong...
masukkan kedalam fridge setelah kuih sejuk....keluarkan semula...proses
memotong kuih jadi lebih
No comments:
Post a Comment