LAMB KEBAB
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
Bahan-bahan:
1 kg daging,
(1/4 lemak dan 3/4 tanpa lemak).. Guna daging segar if guna daging cincang
ianya jadi lembik sikit dan payah nk handle masa nk bako terutama taim nk
lekatkan daging kat besi ru kalau tk PRO jatuh semuanya..
1/2 cawan
daun parsley
1/2 cawan daun
ketumbar
1sudu mkn serbuk lada hitam
1 labu bawang
besar yg besar saiznya
2 biji tomato
masak ranum in yang besar saiznya
2 tbsp minyak
zaitun
2 tsp cumin
powder
3 sudu mkn arab mix spices
garam secukup
rasa
** Besi
pencucuk untuk grill atau buat bulat2 pun blh..
Blend kesemua
bahan dalam food processor sehingga sebati. Perapkan beberapa jam.
Basahkan
tapak tgn dgn aír dan ambil adunan daging tadi dan kepalkan memanjang menyaluti
besi pembakar. Buat sehingga habis dan bakar dengan api sederhana atau bakar
bara api sehingga masak dan sedia untuk di hidangkan panas2 bersama roti pita
arab, hummus, mutabbal, salata dan jeruk sayuran.
Nak mkn ngan
nasik pon ok jer no hal but MOSTLY lah arab mkn ngan roti pita
Note: bakar
bara api lagi sedap n juicy. ady bakar dalam oven je..
waaahh..berselera dengan lauknye tu...
ReplyDelete