Mee Bandung
Bonesteak
NOTE : All images are the
property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any reproduction is
strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T STEAL MY
PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!
Resepi : Sis Alinah Boyan Bahan...
1 kg Bonesteak
direbus dahulu selama 30min dan buang air rebusan pertama..
Rebus bonesteak
bersama daun bay dan sedikit halia .. rebus sampai dagingnye empuk.. ambil
airnya tuk dijadikan kuahnya
1 Bawang Bombay*
5 Bawang
putih*
Lada kering ikut pedas masing2 ya*
3 sudu besar Tomato puree
3 sudu mkn Tomato sos
3 sudu mkn Cili sos
1 sudu mkn Kicap
manis
1 cube Stock
ayam
2 helai daun bay
Bunga 4 sekawan
1-1/2 sudu mkn Serbuk lada hitam
Gula garam dan perasa
Minyak tuk menumis
Sedikit tepung jagung..tuk memekatkan kuahnya
warna
merah jika mahu- yg ni ady tak letak
Mee kuning,tauge,sawi,tomato
Bahan seafood pun boleh jika mahu...bahan2 ni
dicelur dulu ya
Telur...tuk dipecahkan dlm kuahnya bila nk
dihidangkan
Caranya...
Bahan bertanda dikisar halus
Tumis Bunga 4 sekawan dan
daun bay hingga harum
Masukkan
bahan kisar… tumis hingga garing
Masukkan
bahan2 yg lain tumis hingga rata..lalu masukan bonesteak gaul rata2..dan
masukan air rebusanan bonesteak + gula
garam dan perasa ..
Akhir
masukkan air tepung jagung tuk pekat mana yg dimahukan.....
mabelesnyaaa....
ReplyDeletenampak sedap sngt mee tu merah lah ady cantikkk dan mesti sedap ni kan
ReplyDeleteas salam pakcik...
ReplyDeletesuka sangat pakcik nie nunjuk gambar makanan yg sedap2. Orang dah laa tengah lapar ni...hu...hu...
mintak sikit boleh????