Asam Pedas
Melaka Ikan Parang
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal
4 ketul ikan Parang (dibasuh bersih)
12 biji
bawang merah
4 biji bawang
putih
2 cm halia
1 mangkuk
cili kering kisar - yg ni ady lebih kan..
1 sudu mkn
belacan bakar melaka..
2 cm kunyit
hidup
1 sudu besar
lada hitam
1 sudu teh
jintan kasar- ady tambah
1 sudu teh
jintan halus-ady tambah
(bawang
merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit,jintan kasar,jintan halus n lada hitam blend skali)
4 batang
serai - dititik
1 sudu teh
halba
Daun kesum + 2 bungan kantan.. 1 dihiris halus + 4- 6 daun limau purut(ADY TAMBAH)
Bendi
Air asam jawa
secukupnya
Garam + gula
Minyak utk
menumis
Caranya :
- Panaskan
minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
- masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis
hingga garing dan pecah minyak..
- Dah garing,
masukkan gula.. agak2 (ady tak letak).. masukkan daun kesum, daun limau purut n
bunga kantan.. kacau selalu…
- masukkan
air asam jawa.... banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan kita ..nak buat
kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap..me buat kuah pekat2 sikit..
- masukkan
ikan, kacau2 sikit
- masukkan
bendi
- perasakan
dengan garam dan biar dia mendidih
- tutup
api....
JIKA ANDA INGGIN MENANG TOTO MALAYSIA 4D CUBA COLL EYANG GURU DI NO +6285288884345 ATAU KLIK www.suksestogel.com
ReplyDelete