Sotong
Palembang
Bahan-bahan:
1 kg sotong - buang
dakwat sotong dan basuh bersih
2 batang
serai - dititik
500ml santan
pekat - (boleh gantikan dengan kerisik) ady guna 300ml santan + 2 sudu makan kerisik.
1 cawan kicap
lemak manis)
minyak
Bahan kisar:
1 labu bawang
besar
5 biji bawang
merah
3 ulas bawang
putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili
kering
5 biji cili
padi - ni ady tambah
Rempah penumis:
3 cm kulit
kayu manis
2 kuntum
bunga lawang
2 kuntum
bunga cengkih
3 biji buah
pelaga
Cara2 Sotong
Palembang:
1. Rebus
sotong 3 minit dalam periuk, letak
sedikit garam. Toskan dan keluarkan sotong. ( kalau sotong saiz besar blh potong kecil2 )
2. Panaskan
minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga
pecah minyak.
3. Masukkan kicap
dan diikuti dengan santan + kerisik.
4. Apabila kuah
sudah kelihatan sedikit pekat,masukkan sotong dan gaul .
5. Tutup
kuali dan biarkan seketika.
6. Masukkan
garam dan kacau sekali-sekala sehingga kuah menjadi pekat.
P/S: Menurut
Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik,
eloklah masukkan kerisik.
Happy Mondays!!!!
Happy Mondays!!!!
sedapnyaaaa.... selalu sotong asyik masak sambal je... nti leh la tukar2 menu lain plak
ReplyDeleteAduh mak ai..!! terlior dibuatnya...
ReplyDeletewaa.... versi sotong pula ye? nampak menyelerakan...
ReplyDeleteAssalamaualaikum Ady..nampak sedapppp je sotong ni...rasa teruja plak nak mencubanya juga
ReplyDeleteSalamekom Pakcikkkkkkk....sedap sengoti..siap nampak lagi sotong tu ada telur.Pakcik nie macam tau2 jerr makcik suka lauk yang kaler gelap2 nih...ermmmmm sedapnyerrr!!!
ReplyDeleteNnt2 zila nk try jgk..nmpak sedao ne..
ReplyDelete