Kaswi Tepung
Pulut
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal!a
Ady
Greatsword Empire Kitchen Recipes 2014
Sumber Resepi: kak Yatie
Sumber Resepi: kak Yatie
Bahan-bahan
Bahan A :-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung pulut
1/2 sk kapur yang pekat
2 cawan air
sedikit warna coklat (tak
letak pun takpe)
Bahan
B :-
3/4 cawan gula
merah/melaka
1/4 cawan gula pasir
1/2 sk garam
2 cawan air
2 helai daun pandan -
disimpul
Bahan
C :-
kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun
pandan
Cara-cara
Campur bahan2 A ke
dalam mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.
Campur bahan2 B ke
dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan
kacau rata. Tapis adunan.
Tuang adunan ke dalam
loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika
mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.
Biar kuih benar2 sejuk,
potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.
Aslmkm Ady. Sedap nya bunyi.... Along dah terbayang kuih yg kenyal2 manja ni....!
ReplyDeleteAssalamualaikum ady mmg kuih peberet Uj ni...
ReplyDelete