Kuzi Ayam
NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire
Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this
clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not
cool aND it's illegal!a.
Bahan bahan
Ayam potong
12
Bahan perap
ayam:
saffron
halia
bawang putih
garam
Potong kiub
dan goreng:
hempedal ayam
hati ayam
(rebus dulu), kalau suka
2 biji bawang
besar
Bahan goreng:
15 biji
bawang merah (setelah goreng, ditumbuk halus)
1/2 cawan
kismis
1/2 cawan
badam potong memanjang
Bahan tumis:
6 bawang
merah - blend
4 bawang
putih - blend
4 sudu besar
rempah kuzi
1 cawan
minyak (campur minyak sapi)
1 tin susu
cair
1 botol sos
tomato
Cara cara
Panaskan
minyak. goreng bawang merah hiris,
tos. goreng bawang besar hingga kuning,
tos. goreng badam hingga kuning, tos.
goreng kismis, tos. goreng hempedal
ayam, tos. Akhir sekali goreng ayam
separuh masak.
Dengan guna
minyak yang sama, tumis bawang merah dan putih yang diblend hingga naik
bau. Masukkan rempah kuzi yang telah
dicampur dg air. Goreng hingga
wangi. Masukkan air, susu cair, sos
tomato, kacau rata.
Masukkan
bahan goreng yang lain spt ayam, bawang goreng tumbuk, badam, kismis, hempedal,
bawang besar goreng dsb. masukkan gula
dan garam. Masak hingga agak pekat.
Sedap dimakan
dg nasi atau roti jala.
``````````````````````````````````````````````````````
Sedap berlaukkan kuzi, tp sy baru sekali try
ReplyDeleteAssalam Ady..menyelerakan btul nmpk ayam tu...
ReplyDelete