NOTE : All images are the property of Ady Greatsword Empire
Kitchen Recipes and any reproduction is strictly prohibited. Let me make this
clear: PLEASE DON"T STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not
cool aND it's illegal!a.
Bahan Pastri :
250
gr tepung gandum
1/4 sdt garam
120 gr mentega
4
sdm air batu 120 gr mentega
Bahan Isi :
1
buah bawang bombai, cincang kasar
1 sdm margarin
200g chicken slice- hiris tipis
*sedikit bayam- daunnye je
250g isi ayam- dihiris iris tipis
1 buah tomato, buang isinya, potong dadu
*1 buah lada benggala- potong dadu
200
ml susu cair
4 butir telur ayam
1/2 sdt garam
**1 sdt lada putih
**4 sdt lada hitam
**1/4 sdt buah pala
**1/4 cili powder
100 gr keju cheddar parut
*sedikit
rosemary & thyme-hiris
Cara membuat :
1.
Pastri :: campur
tepung, mentega dan garam, gaul ramas menggunakan ujung jari hingga adonan membentuk
butiran.Tuangkan air batu sedikit demi sedikit, gaul hingga adonan bercampur
rata Bulatkan adonan dan istirahatkan selama 15-30 menit. Simpan dalam peti sejuk.
2.
Giling tipis adonan, cetak dalam loyang pie . Cucuk permukaannya dengan garfu., BAKAR pada
suhu 180'C selama 10-15 menit hingga setengah MASAK.
3.
UNTUK INTI PAI: Tumis bawang bombay dengan margarin hingga harum
dan layu, masukkan CHICKEN SLICE, isi ayam masak sampai isi ayam betul2
masak..lalu masukkan yg bertanda*gaul rata..masukkan yg bertanda** + garam gaul
rata sekali lagi dan rasa… angkat.
4.
Campur jadi satu susu, telur dan keju parut. Kocok sampai
tercampur rata. Isikan dengan inti didalam
loyang pie, ratakan.Taburkan tomato dan tuang campuran susu hingga loyang
terisi penuh....bakar lagi didalam oven selama 30min atau sampai masak…
Selamat pagi Ady.... gambar2 Ady makin cantik!
ReplyDeleteYa Allah, sedapnya quiche ayam... Ady.. bagusnya kalau sebelah umah, boleh order seloyang..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ady...lazat nampaknya....presentation pun cantik
ReplyDeleteDah lama x buat ni..
ReplyDelete