Sambal Petai
(sambal belacan petai)
NOTE : All
images are the property of Ady Greatsword Empire Kitchen Recipes and any
reproduction is strictly prohibited. Let me make this clear: PLEASE DON"T
STEAL MY PICTURES or IDEAS( Presentation), it's not cool aND it's illegal
6 papan
petai, dikupas kulitnye
5 butir cabai
merah besar- (cili merah)
15 butir
cabai rawit merah- (cili padi)
6 siung
bawang merah-(bawang kecil)
2 siung
bawang putih- (bawang putih)
2buah tomato-
(me use 1 only)
1 in terasi
goreng - (belacan di goreng)
gula
garam
minyak untuk
menumis
CARA MEMBUAT
SAMBAL PETAI :
goreng cabai
merah, cabai rawit merah, bawang merah, bawang putih dan tomato sampai matang.
uleg(atau
tembuk) bahan2 tadi bersama garam, gula dan terasi.
masukkan
kembali dalam wajan bekas goreng tadi, masukan petai.. tumis sampai petai layu
dan sambal mulai berminyak..
angkat dan
siap disajikan bersama nasi panas..
No comments:
Post a Comment