Followers

Saturday, January 29, 2011

Ikan Masak Acar

Bahan-bahannya:

1 ekor ikan tenggiri ( ikan apa2 pun ok)

3 batang timun, dipotong jejari

1 batang lobak, dipotong panjang halus

3 batang lada merah, dibelah empat

3 batang lada hijau, dibelah empat

10 biji bawang kecil, dibelah dua

5 ulas bawang putih, dibelah dua

1/4 cawan air

3 sudu makan cuka

garam secukup rasa

serbuk perasa jika suka

gula secukup rasa

minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar:

5 tangkai lada kering, direndam

2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

2 sudu makan udang kering, direndam

4 biji buah keras

1 inci kulit hidup

1/2 inci halia

LET’S DO IT:

1. Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Digoreng dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan cuka, garam, serbuk perasa dan gula. Jika kurang masam boleh tambah cuka lebih sedikit dan air. Tumis lagi sehingga rempahnya sebati.

3. Bila rempah telah masak rasakan rempahnya dan jika kurang perasa tambah apa yang patut.

4. Masukkan timun, lobak, lada merah, lada hijau, bawang kecil, bawang putih dan ikan gaul rata dan padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Have A Nice Day,

2 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Say tak penah tau pun ada menu cam gini. Nanti nak try le. Tq 4 sharing.

    ReplyDelete
  2. Salam Ady. Terima-kasih kongsi resepi. Saya dah cuba & izin kongsi kat blog saya pula ya. Sy suka timun nya yg rangup.

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box