Followers

Friday, January 28, 2011

Babat Lemak Cili Api

Bahan-bahan:-


1 kg babat – direbus bersama halia

20 biji cili api-kisar

2 biji bawang besar-kisar

1 ibu jari- halia-kisar

5 biji bawag putih-kisar

1 ibu jari kunyit-kisar

3 daun limau purut

1 daun kunyit

500g santan pekat + air

garam dan serbuk perasa

LOT’S DO IT:

1. Bersihkan babat dan potong kecil2

2. Tumis bahan2 yang telah dikisar, tumis sampai garing.

3. Masukkan daun limau dan daun kunyit.

4. Masukkan santan pekat + air

5. Tunggu sampai santan mendidih, kacau jgn sampai pecah minyak..

6. Masukkan babat, masak sampai empuk

7. Masukkan garam dan serbuk perasa dan…siap.

Yours sincerely,

6 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Salam perkenalan. Sori semalam tak sempat nak bagi salam. Sempat skodeng dapur ni sat saja.

    ReplyDelete
  2. Salam Jumaat Ady,

    Wah dah beberapa hari knur tak masuk sini...menu dah berderet2 ni...

    Lauk Babat ni febret somi kak nur...kalau akak tak reti makan babat tau mkn daging aje...hehe..nampak sedap tu..mau bertambah nasi ni.

    ReplyDelete
  3. alamakk..peberet cek nih. suka yg dah direbus lembut, senang je nak makan

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya menu ni ady...akak dh bawa pinggan nk tapau dh ni...hehe

    ReplyDelete
  5. yummy..! x dpt nak kata apa2..vry delicious..i like!

    ReplyDelete
  6. jarang makan..tapi kalau tengok rancangan masak2 singapore suka masak lauk ni. ye ke?hehe..tapi sangat sedap nampak nya tuu

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box