Followers

Monday, January 3, 2011

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Siput sedut atau juga dikenali sebagai belitung, siput mata merah merupakan sejenis kerang-kerangan siput air tawar yang boleh di makan dan banyak dijual di pasar,. Nama sainsnya adalah Cerithidea obtusa.


Bahan A:

1 kg siput sedut - potong belakangnya dan bersihkan

500G santan pekat + air

1 batang serai

2 helai daun limau pUrut

1 helai daun kunyit - disiat

1 sudu garam kasar/ secukup rasa


Bahan Kisar:

20 tangkai cili api - tambah atau kurangkan ikut citarasa pedas

2 bawang besar

4 bawang putih

1 inci kunyit hidup atau 1 sudu kecil serbuk kunyit

LET DO IT :

1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk. Panaskan atas api kecil sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.

2. Masukkan santan pekat sambil dikacau sekali sekala sehingga mendidih.sekali lagi.

3. Masukkan siput, masak sampai siput masak.

4.Angkat dan hidangkan bersama nasi.

ALL THE BEST,





No comments:

Post a Comment

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box