Followers

Sunday, January 2, 2011

Sambal Goreng Udang

Bahan2:

8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)

4-5 ulas bawang kecil

2 ulas bawang putih

Udang Segar (saiz mengikut keperluan)

Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)

Minyak untuk menumis, gula, garam..

(Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)

1 Labu Bawang Besar-Dihiris

Let DO IT!:

1- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..

2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar.. 3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..

4- Jika suka masukkan petai..

5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)

Hidangkan..

ALL THE BEST, Ady greatsword

greatsword_blader@hotmail.com

1 comment:

  1. Salam singgah, dan terus mengekori..
    Nice blog.
    Selamat tahun baru

    ReplyDelete

http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box